Preskočite na glavni sadržaj

Nova prigodna poštanska marka - 400 godina hvarskoga kazališta

Hrvatska pošta će 25. rujna pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu 400 godina hvarskoga kazališta. Motiv ove poštanske marke je unutrašnjost kazališta, a autor marke je Damir Fabijanić, fotograf iz Zagreba.
vrijeme: 25.09.2012.
url: http://www.posta.hr

Hvarskim se kazalištem opravdano ponosi sredina koja ga je stvorila, a zbog njegova komunalnoga karaktera i vrlo ranog postanka predstavlja iznimno vrijedan domet hrvatske kulture. Monumentalna zgrada arsenala, u kojem je smješteno ovo kazalište, nalazi se u samom središtu povijesne jezgre grada Hvara. U kronologiji najstarijih kazališta Europe, odmah nakon Teatra Olimpico u Vicenzi, koje potječe iz 1585. godine, i Teatra all'antica u Sabbioneti, iz 1588. godine , slijedi hvarsko kazalište iz 1612. godine. Važno je shvatiti kako se u ambijentu koji je u kasnom renesansnom razdoblju stvorio dramska djela Hanibala Lucića, Marina Gazarovića i Martina Benetovića te dao crkvena prikazanja Gazarovića, Jure Žuvetića, Sabe Mladinića i ono pripisano Petru Hektoroviću osjetila realna potreba za reprezentativnim mjestom scenskog izvođenja i društvenog okupljanja. Nakon arhivskog otkrića Nikše Petrića pouzdano je potvrđeno postojanje i djelovanje kazališta u XVII stoljeću, a arhitektura uređenog arsenala, sa svečanim stražnjim ulazom i reprezentativnim natpisom, upravo jamči da gradnja ovog objekta nije bila namijenjena tek praktičnoj funkciji smještanja i popravljanja brodova, nego baš potrebi za svečanim okupljanjem u svrhu sudjelovanja u kazališnom činu.

Marka nominalne vrijednosti 1,60 kn tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka, a izdana je u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok će žig prvog dana biti u uporabi 25. i 26. rujna 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.