Preskočite na glavni sadržaj

Premijera plesne predstave za djecu 'E=mc²'

Zagrebački plesni ansambl, u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples (HIPP), najavljuje premijeru plesne predstave za djecu 'E=mc²' koja će se održati 30. rujna u Zagrebačkom plesnom centru.
vrijeme: 30.09.2012. 11 i 18 h
mjesto: SEE region
url: http://www.perforacije.org/

'E=mc²' plesna je predstava koreografkinje  Zrinke Lukčec, inspirirana osnovnim zakonima fizike, istovremeno istražujući njihovu primjenu u plesu i tijelu plesača. Predstava je namijenjena djeci i mladima, kao i odraslima koji traže način kako da se napokon – ili ponovno – zaljube u fiziku.

Četvero tinejdžera okupilo se na zajedničkom učenju pred ispit iz fizike. Gradiva je po običaju puno, a vremena malo. Naravno, neki već sve znaju napamet i samo se prave važni, a ostali tapkaju u mraku dok im misli lutaju po puno važnijim životnim pitanjima od jedne suhoparne, dosadne i zamorne fizike. Toliko zamorne da polako, formulu po formulu, definiciju po definiciju, svi do jednoga padnu u san. Pa čak i oni koji sve već znaju napamet i samo se prave važni. Učenje je izgleda završilo neslavno za naše društvance – ili možda nije?

Naša četvorka budi se odjednom unutar sna. I to zajedničkog sna! Ubrzo otkrivaju kako sile o kojima su upravo maloprije učili u snu djeluju upravo pomoću njih i kako oni sami djeluju samo pomoću sila fizike. Njihova tijela kao da su postala dijelom nekog velikog pokusa ili prikaza fizikalnih zakonitosti. Pa to je zakon! Tko je ikad rekao da je učenje na vlastitoj koži nešto loše, sigurno nije doživio ovakvo učenje na vlastitoj koži. Napokon počinju shvaćati kako sve o čemu su čitali funkcionira – gravitacija, ubrzanje, centrifugalna sila, brzina svjetlosti, količina gibanja – a to je tek početak! Shvaćajući napokon zakone fizike, počinju se igrati njima. Zakoni fizike rade za njih! Kako se samo prije nisu toga sjetili?

Koreografiju potpisuje Zrinka Lukčec, dramaturgiju Rona Žulj, plesači u predstavi su Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić i Iva Čevizović, dok je za oblikovanje zvuka zaslužan Damir Šimunović
 
Umjetničko vodstvo ZPA: Snježana Abramović Milković
Producentica: Petra Glad
Odnosi s javnošću: Kristina Krtanjek
Organizacija: Andreja Široki

Projekt je financijski podržan od strane Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba i Ministarstva kuture Republike Hrvatske