Preskočite na glavni sadržaj

Dani otvorenih Ateliera Žitnjak: Kerempuh na Žitnjaku

U subotu, 13.listopada, od 17 sati, počinje program Dani otvorenih Ateliera Žitnjak, uz izložbu Hrvoja Šercara, glazbeno-recitatorskog performansa Balade Petrice Kerempuha te rock koncerta Hladni lem.
vrijeme: 13.10.2012. 17,00
mjesto: Zagreb; Atelieri Žitnjak Žitnjak 53 Zagreb
url: http://www.a-z.hr
Ovogodišnji Dani otvorenih ateliera u znaku su Krležinih Balada Petrice Kerempuha i, dugogodišnjeg člana Ateliera Žitnjak, umjetnika Hrvoja Šercara. Samostalna izložba Hrvoja Šercara 'Mužikaši, bokci, dekle, kokošari, fačuki, puklavci, proštenjari slepci...', slikara i grafičara koji je velik dio svog opusa posvetio upravo Krležinim Baladama, središnji je dio programa ovogodišnjih Dana. Kerempuh na Žitnjaku, svojevrsni je hommage Ateliera Žitnjak njegovom osebujnom i plodnom stvaralačkom djelovanju.

Izložba '..Mužikaši, bokci, dekle, kokošari, fačuki, puklavci, proštenjari slepci...',sadrži seriju crteža i grafika nastalih tokom niza godina u kojima umjetnik svoje kovne invencije potaknute Krležinim utjecajem usmjerava u nekoliko tematskih grupa: scene iz seljačkih ratova, Muke Kristove i pučke priče, scene sa likovima iz fantastične zoologije, te grupacije realno-nadrealnih gradskih veduta s ptičjim krilima.

Hrvoje Šercar rodio se u Zagrebu, 14. prosinca 1936. Od 1964. do 1969. vanjski je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Izlaže samostalno od 1960., povremeno i s Majstorskom radionicom. Izlagao je na šezdesetak samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu te na stotinjak skupnih, izrađivao je  kazališne scenografije, te ilustrarao brojne knjige i publikacije. Od 1959.-1993 radio je kao ilustrator u Leksigrafskom zavodu 'Miroslav Krleža'.Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Sudjelovao je u Domovinskom ratu u Umjetničkoj četi od 1990. do 1992. i ratnom Ad Hoc teatru. Odlikovan je odličjem reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, nositelj je spomenice Domovinskog rata. Dobitnik je brojnih priznanja za likovni rad u dobrotvorne svrhe.2010., dodijeljena mu je Nagrada za životno djelo /HDLU, Zagreb/

Program:

17 sati - otvaranje izložbe: Hrvoje Šercar '...Mužikaši, bokci, dekle, kokošari, fačuki, puklavci, proštenjari slepci...
'Na otvorenju izložbe, poeziju iz svoje zbirke pjesama Dvokrležje/Kerempuhovo ili Opera Petricijana čitat će pjesnik, redatelj i dramski pisac Tahir Mujičić /ilustracije u zbirci:Hrvoje Šercar/

19, 30 sati - glazbeno-recitatorski performans: Mokre Gljive - Balade Petrice Kerempuha
Polusatni glazbeno-recitatorski performans Balada Petrice Kerempuha izvode članovi zagrebačke etno-glazbene skupine Mokre gljive. Dobitnici su nagrade za izvedbu Balada na nedavno održanom pulskom međunarodnom festivalu alternativnog kazališta PUF.
 
20 sati - rock koncert: program se nastavlja koncertom legendarne peščeničke rock grupe Hladni Lem  kojima će pomoći i bend Raspjevane gitare.