Preskočite na glavni sadržaj

'Istovremeno drugi' – premijera predstave Matije Ferlina

'Istovremeno drugi' – premijera predstave Matije Ferlina
U četvrtak, 25. listopada, s početkom u 20 sati, u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula bit će premijerno izvedena nova predstava Matije Ferlina 'Istovremeno drugi'. Nakon hrvatske premijere, u siječnju 2013. godine, slijedi i slovenska premijera u Cankarjevom domu u Ljubljani.
vrijeme: 25.10.2012. 20 h
mjesto: Pula; Istarsko narodno kazalište, Laginjina 5
url: http://www.ink.hr/

Riječ je o eksperimentalnom projektu, trećoj predstavi istraživačke trilogije kojoj su prethodili 'Samice' i 'Nastup'. Predstava 'Nastup' osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu. Matija Ferlin, trenutno jedan od najzanimljivijih kazališnih autora, radnju predstave 'Istovremeno drugi' smješta u kamp. Upravo stoga, kampiranje je i dio procesa stvaranja predstave. Ekipa predstave provela je u kampu dva tjedna pa je tako nastao materijal iz kojeg je generiran sam sadržaj predstave. Nakon dva mjeseca kampiranja u prirodi i kampiranja u kazalištu, materijal predstave je gotov i peteročlani ansambl je spreman za izlazak pred publiku.

Eksperimentalni projekt 'Istovremeno drugi' temelji se na istraživačkom sistemu kojeg je Matija Ferlin započeo u projektu 'Nastup', svojoj prvoj koreografiji za više plesača, a nastavio u 'Samicama', svojoj prvoj režiji temeljenoj na tekstualnom predlošku. Razvijajući dalje plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja te nastavljajući svoj interes za istraživanje odnosa  pokreta i jezika, autor u novoj koreografiji koja nastaje na granici dramskog i plesnog izričaja, želi spojiti iskustvo i znanja steknuta kroz rad na spomenutim projektima.

Želeći istražiti narativne mogućnosti apstraktnog pokreta, lišenog deskriptivnih kvaliteta i konotativnih svojstava, u sudaru s vrlo konkretnim dramskih govorom kao nositeljem značenja, ideja je pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja, kroz stvaranje tjelesnih ekspresija koje tekst neće podržati na način na koji smo naviknuli u klasičnom kazališnom izričaju.
 
Autorica teksta je Jasna Žmak, scenograf Mauricio Ferlin, a ostatak autorskog tima čine Goran Ferčec, Tina Ivezić, Danko Stjepanović i drugi. U predstavi nastupaju Claudia Fancello, Tomislav Feller, Liz Kinoshita, Roberta Milevoj i Matija Ferlin.

Matija Ferlin
, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu jedan je od trenutno najzanimljivijih hrvatskih koreografa koji je ostvario međunarodnu karijeru surađujući sa Sashom Waltz i drugim velikanima suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti. Prestižni njujorški časopis V Magazine proglasio ga je najistaknutijim koreografom u 2011. godini.

Producent predstave je Emanat iz Ljubljane, koproducenti su Istarsko narodno kazalište –Gradsko kazalište Pula i Cankarjev dom u Ljubljani u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom – Hrvatskim institutom za pokret i ples i Festivalom plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. INK