Preskočite na glavni sadržaj

Restartovi filmovi na međunarodnim festivalima

Film ‘Blokada’ Igora Bezinovića, u produkciji Restarta i Factuma, bit će prikazan u programima pet važnih europskih festivala u Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Mađarskoj i Italiji te u sklopu velike neprofitne mreže Cinema Politica u Kanadi, dok će kratki ‘Muški film’ Nebojše Slijepčevića, također u produkciji Restarta, vidjeti publika u Češkoj i Srbiji.
vrijeme: 29.10.2012.
mjesto: Češka, Njemačka, Srbija, Mađarska, Italija i Kanada
url: http://restarted.hr/

Film ‘Blokada’, u režiji Igora Bezinovića, koji tematizira 34 dana studentskih protesta u borbi za besplatno obrazovanje i okupaciju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, primljen je u konkurenciju najvećeg srednjoistočnog festivala dokumentarnog filma 16. Jihlava International Documentary Film Festival, gdje se prikazuje u sklopu konkurencije ‘Between the Seas’.

Na istom festivalu, u programu ‘Short Joy’, publika će vidjeti kratkometražni dokumentarac Nebojše Slijepčevića ‘Muški film’, kratkiš koji tematizira odnos djece i oružja.

Velika neprofitna prikazivačka mreža Cinema Politica iz  Montreala, u sklopu svog prikazivačkog programa, ‘Blokadu’ će prikazati 29. 10. u dvorani Sveučilišta Concordia, a s obzirom na aktualne studentske proteste u Kanadi najavljena je i turneja po drugim sveučilištima.

Festivalsku turneju ‘Blokada’ nastavlja na jednom od najvećih europskih dokumentarnih festivala – 55. DOK Leipzig, gdje će krajem listopada (29. 10. – 4. 11.) biti prikazan u programu Panorama. Film je nominiran i za nagradu Leipziger Ring, kojom nagrađuju filmove posvećene procesima demokratizacije. ‘Blokada’ će u Leipzigu imati tri projekcije.

Oba filma početkom studenog (2. – 7. 11.) igrat će i u sklopu programa festivala posvećenog filmovima o ljudskim pravima Slobodna zona u Beogradu, gdje je ove godine poseban naglasak stavljen na hrvatsku aktualnu dokumentaristiku, dok će Bezinovićev film vidjeti i publika u Budimpešti u sklopu još jednog ljudskopravaškog festivala – Verzio, koji se održava između 6. i 11. studenog.

Sam kraj studenog (25. – 29. 11.) rezerviran je za projekciju na novom talijanskom Balkan Florence Express festival, koji će u programu prikazivati najnoviju produkciju igranih i dokumentarnih filmova nastalih na području Balkana i bivše Jugoslavije.  

‘Izuzetno nam je drago da programski selektori u drugim zemljama prepoznaju potencijal ovog filma, a nadamo se da će potpisivanje ugovora za svjetsku prodaju ‘Ouat Media’ iz Toronta dodatno približiti problem besplatnog obrazovanja širokoj publici. Već smo krenuli i po regiji. Nakon festivalske i kino distribucije u Hrvatskoj, u suradnji s distributerskom kućom Demiurg, ‘Blokada’ kreće u kino distribuciju u Sloveniji početkom siječnja 2013. godine.’

‘Blokada’ je premijerno prikazana na festivalu ZagrebDox u ožujku ove godine, nakon čega su je vidjeli i gledatelji Dana hrvatskog filma, gdje je film osvojio nagradu publike i nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara ‘Oktavijan’ za najbolji dokumentarac. Uslijedile su projekcije na Festivalu mediteranskog filma Split, Makedoxu u Skopju, Dokufestu u Prizrenu, Liburnia Film Festivalu u Ičićima i podgoričkom Underhillfestu, gdje je ‘Blokada’ osvojila posebno priznanje žirija.

‘Muški film’ je svoju svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Human Rights Award, a nakon toga su ga u svoje programe uvrstili i prizrenski Dokufest te jihlavski dokumentarni festival.

Izvor: Restart