Preskočite na glavni sadržaj

Tribina Razotkrivanje s Dašom Drndić

Razgovor s autoricom Dašom Drndić povodom njezinog novog romana Belladonna (Fraktura, 2012.) održat će se u utorak, 6. sudenoga, u 19 sati, u zagrebačkom kazalištu ZKM. Razgovor vodi Seid Serdarević.
 
vrijeme: 06.11.2012. u 19 sati
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.urbanfestival.hr/
O romanu:

Andreas Ban je pisac i psiholog, nadasve intelektualac prepun empatije, no njegov se svijet već godinama urušava, a kada odlazi u bijednu mirovinu i sazna da je bolestan iznova sagledava krhotine svoga života i života svojih prijatelja. U borbi s bolešću i starošću Andreas Ban je i ciničan i moćan, i dok prekapa po vlastitoj prošlosti susreće se s pričama obespravljenih, proganjanih, bespomoćnih... te se pritom beskompromisno razračunava s najrazličitijim tabuima.

U Belladonni Daša Drndić ispituje i do krajnjih granica dovodi teme bolesti i (ne)mogućnosti življenja (i umiranja) u današnjem, potpuno dehumaniziranom svijetu i u vremenima kada su starost i bolest nešto sramotno te kada se propagiraju isključivo vječna mladost i bezgranična ljepota. Belladonna je djelo u kojem se isprepliću stvarno i fikcionalno, autobiografsko i izmišljeno, a Andreas Ban je istinski junak našeg doba – on je intelektualac odbačen od društva koje pod krinkom korektnosti zatire mogućnost kritičkog mišljenja.

O autorici:

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrightova stipendistica boravila je na Southern Illinois University, a potom i studirala na Case Western Reserve University. Radila je kao urednica u izdavačkoj kući "Vuk Karadžić", kao profesorica engleskog jezika na Narodnom univerzitetu "Đuro Salaj" i urednica-dramaturginja na Radio-televiziji Beograd. Na Sveučilištu u Rijeci na Odsjeku za anglistiku predaje modernu britansku književnost i engleski jezik. Objavljuje prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode u časopisima i književnim listovima te igrane i dokumentarne radiodrame. Dosad objavljena prozna djela: Put do subote, 1982.; Kamen s neba, 1984.; Marija Częstohowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu, 1997.; Canzone di guerra, 1998.; Totenwande, 2000.; Doppelgänger, 2002., Leica format, 2003. i u Frakturinom izdanju Sonnenschein. (Fraktura)