natječaj, nagrada

Phonurgia Nova – nagrada za sound art


prijava: 15.10.2011.
mjesto: Arles, Francuska

Phonurgia Nova naziv je nagrade koja se dodjeljuje za umjetničke radova s područja sound arta i novih medija. Rok za prijave je 15. listopad.

Phonurgia Nova dodjeljuje se od 1986. godine, a među nagradama za radio i akustičnu umjetnost zauzima posebno mjesto, zahvaljujući sposobnošću da prepozna umjetnike koji koriste zvuk kao medij za izražavanje onog stvarnog i onog imaginarnog.

Natječaj je otvoren svim formatima radio stanica te svim autorima, nezavisnim radio producentima, glazbenicima, skladateljima, umjetnicima zvuka i produkcijskim timovima, čiji su radovi završeni nakon 2009. godine, bez obzira na jezik, žanr, trajanje i format.

Ovogodišnje natjecanje ističe autore čiji radovi manifestiraju izoštren osjećaj za zvuk i slušanje kao sredstvo izražavanja.

Žiri dodjeljuje nagradu iz dvije kategorije:
- radio umjetnost sa svim formama inventivnog radija (dokumentarni, igrani, fikcija, eseji, eksperimentalni, igre slušanja…);
- novi mediji, zvučne instalacije ili radovi kreirani specifično za intermedijski okoliš kako bi proizveli nova iskustva zvuka za slušatelje.

U svakoj kategoriji dodjeljuju se nagrade za završene produkcije i projekte. Svaki prijavljeni rad mora imati vlastiti registracijski obrazac, popunjen na engleskom ili francuskom jeziku, a treba se poslati na zasebnom CD-u ili drugom digitalnom mediju.

Svaka prijava uključuje:
- biografiju autora (jednog ili više njih) te opće informacije o njihovom načinu rada (to se ne predaje žiriju);
- autorizaciju od strane produkcije ili koautora prijavljenog rada;
- 30 € kotizacije za svaki prijavljeni rad (nema ograničenja u broju radova po autoru);
- za završene produkcije: digitalna kopija ili transfer rada (audio CD ili DVD), s dobro dokumentiranom prezentacijom rada;
- za projekte: opis i/ili nacrt i/ili scenarij projekta, s dokumentacijom koja informira žiri o svrsi i tehničkim sredstvima potrebnim za završetak rada.

Žiri dodjeljuje: jednu nagradu za radio umjetnost i jednu nagradu za nove medije te 4 000 €, dvije umjetničke rezidencije na GRM/INA i GMVL (dva poznata centra za sound art u Parizu i Londonu). Glavni kriterij jest izražavanje originalne umjetničke vizije. Najmanje 4 rada bit će izabrana za prezentaciju u Arlesu iduće godine. Tim se povodom mogu dodijeliti i dodatne nagrade. Termini rezidencijalni programa organiziraju se tijekom 2012. godine, u dogovoru s dobitnicima nagrada. Nagrađeni radovi, ili radovi producirani tijekom rezidencije, bit će izloženi ili emitirani na Arles Festivalu 2012.

Rezultati se objavljuju 11. prosinca 2011., o čemu će svi sudionici biti obaviješteni putem e-maila. Online slušaonica omogućuje pristup nekim prijašnjim izabranim radovima. Svi primljeni radovi ulaze u trajni arhiv audio radova organizatora, koji je otvoren za javnost.

Kontakt:
Phonurgia Nova Awards
39, rue Genive
13200 Arles
France
Tel: + 33 (0) 4 90 93 79 79
Fax: + 33 (0) 4 90 93 86 23
info@phonurgia.org

(I.P., 11.10.2011)