izložba, konferencija, znanstveni skup

Osijek: znanstveni skup i izložba o kasnom brončanom dobu


vrijeme: 20.10.2011. - 22.10.2011.
mjesto: Osijek; Arheološki muzej Osijek, Trg Sv. Trojstva 2

U Arheološkom muzeju Osijek u četvrtak je počeo trodnevni međunarodni znanstveni skup 'Početak kasnoga brončanog doba između istočnih Alpa i Dunava' na kojem sudjeluju stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Kako je istaknuto, riječ je o sveobuhvatnom rasvjetljavanju kasnoga brončanog doba iz vremena od 13. do 12. stoljeća prije Krista, a skup prati izložba pod nazivom 'Starija faza kulture polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj - novi izazovi'.

Autor izložbe Sanjin Mihelić, viši kustos Arheološkog muzeja Zagreb, pojasnio je kako se i izložbom i znanstvenim skupom prati život iz vremena kasnoga brončanog doba kroz obradu dostupnih arheoloških predmeta i istraživanja i to naselja, groblja i ostava.

Posebna zanimljivost je sahranjivanje pokojnika, koje se obavljalo spaljivanjem, a potom su pepeo i ostaci kostiju spremljeni u urnu i položeni u grobno mjesto. Kasno brončano doba ili vrijeme tzv. kulture polja sa žarama obilježava obred spaljivanja umrlih, po čemu je ova kultura dobila ime. Ostaci pokojnika pokapani su u žarama s prilozima nakita, oružja i oruđa. Takav način pokapanja pokojnika govori nam o vjerovanjima i načinu života ljudi u kasno brončano doba, kazao je Mihelić.

Osim nalaza iz fundusa 12 hrvatskih muzeja, izloženi su i nalazi s novih zaštitnih istraživanja na trasama autocesa Zagreb-Goričan i Sredenci-Osijek, istaknula je Daria Lužnjak Dizdar iz zagrebačkog Instituta za arheologiju.

Izrazila je zadovoljstvo 'visokom razinom organizacije znanstvenog skupa i izložbe u osječkom Arheološkom muzeju', dodavši kako je jedan od razloga organiziranja toga skupa u Osijeku i sama blizina novih nalazišta iz kasnoga brončanog doba.

Organizatori su, uz osječki Arheološki muzej, Arheološki muzej Zagreb, Institut za arheologiju i Centar za prapovijesna istraživanja zagrebačkog Filozofskog fakulteta. (Hina)


(R.P.B., 21.10.2011)