Preskočite na glavni sadržaj

'Rimske zlatne naušnice' u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Od subote, 15. prosinca, do 1. ožujka 2013., u Arheološkom muzeju u Zagrebu biti će otvorena izložba 'Rimske zlatne naušnice' iz fundusa Muzeja. Autori izložbe su Dora Kušan Špalj i Nikoleta Perok, a na dan otvorenja, u suradnji s dizajnerom nakita Zlatkom Odrčićem, od 11 do 16 sati, održavati će se i radionice izrade kopija rimskih naušnica.
vrijeme: 15.12.2012.
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej, Trg N.Š. Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
Na izložbi će biti predstavljene rimske zlatne naušnice iz fundusa Antičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu. Posjetitelji će imati priliku vidjet 50-ak naušnica, među kojima su  luksuzni primjerci ukrašeni biserima, staklenom pastom i dragim kamenjem, a  pripadaju razdoblju od 1 do 4 st.

Većinom se radi o slučajnim nalazima sa raznih poznatih antičkih lokaliteta kao što su Siscia, Salona, Viminacium, Sirmium i dr. Najveći dio nalaza dospio je u Muzej kao poklon ili putem otkupa, a velik broj koji potječe iz Siska, nađen je prilikom jaružanja korita rijeke Kupe 1900. - 1912./13. god. Uz naušnice predstavit će se i tehnologija njihove proizvodnje, te način nošenja i kopčanja.