Preskočite na glavni sadržaj

Branko Franceschi izabran za povjerenika 55. Venecijanskog bijenala

Sastanak Ocjenjivačkog suda za izbor povjerenika koji je održan 18. prosinca, ustanovio je da su svi prispjeli prijedlozi adekvatno odgovorili na propozicije natječaja Ministarstva kulture RH za izbor povjerenika hrvatskog nastupa na 55. Venecijanskom bijenalu, koji će se od 1. lipnja do 24. studenog 2013. održati u Veneciji. Ocjenjivački sud pritom je donio jednoglasnu odluku da se povjerenje ustupi prijedlogu Branka Franceschija da Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu zastupa Kata Mijatović s programom pod naslovom 'Između neba i zemlje'.
url: http://www.min-kulture.hr
Članovi Ocjenjivačkog suda konstatirali su da je u predviđenom roku pristiglo devet prijava koje sve sadrže Javnim pozivom propisanu dokumentaciju.
 
1. Leonida Kovač – Nicole Hewitt 'Polimetrija i migrirajući glasovi'
 
2. Branko Franceschi – Kata Mijatović 'Između neba i zemlje'
 
3. Suzana Marjanić i Jospi Zanki – Tomislav Brajnović, Tomislav Buntak, Ivica Malčić, Martina Mezak, Robert Sošić, Bojan Šumonja, Borut Šeparović, Vladimir Dodig Trokut Antropologija slike
 
4. Sandra Križić Roban – Marijan Crtalić 'Nevidljivi Sisak'
 
5. Tihomir Milovac – Damir Očko 'Sunce sa slomljenim zubima'
 
6. Kontejner – Silvio Vujičić 'Laboratorij napuštenih znanja'
 
7. Emil Matešić – Siniša Labrović i Tihomir Matijević 'Budućnost pripada prošlosti'
 
8. Jasna Gluić – Dan Oki i Sandra Sterle 'Medij zvan život'
 
9. Ana Peraica – Neli Ružić 'Getanska knjiga prijevoda'

Svi zaprimljeni prijedlozi kandidata predstavili su umjetničke programe koji su korespondirali sa središnjom temom Bijenala Il Palazzo Enciclopedico umjetničkog direktora Massimilijana Gionija, te ponudili uvjerljivo argumentiran koncept i osmišljenu prezentaciju izložbenog sadržaja.

Nakon produktivnog vijećanja, Ocjenjivački je sud donio jednoglasnu odluku da se povjerenje ustupi prijedlogu Branka Franceschija da Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu zastupa Kata Mijatović s programom pod naslovom Između neba i zemlje. Prijedlog Branka Franceschija odnosno Kate Mijatović idealno je odgovorio na središnju temu, ponudio cjelovit umjetnički projekt te se prilagodio propozicijama natječaja.

Obrazloženje
Kata Mijatović renomirana je multimedijalna umjetnica čiji se dugogodišnji rad odlikuje iznimnom uravnoteženošću kvalitete i kontinuitetom umjetničkog interesa. Prijedlog pod nazivom 'Između neba i zemlje' temelji se na već postojećem višegodišnjem projektu arhiviranja snova u okviru kojeg autorica sakuplja, bilježi, a potom i koristi za vlastiti umjetnički rad snove drugih ljudi, a koji od 2003. godine postoji i kao on-line baza podataka. Za potrebe nastupa na Bijenalu, taj će se mrežni projekt ažurirati te postaviti kao logično središte izložbene cjeline koja će uključivati prezentaciju drugih radova iz opusa Kate Mijatović koji se neposredno nadovezuju na središnji arhiv snova. Ti radovi su primarno performativnog i ambijentalnog karaktera, te će za ovu priliku biti predstavljeni u vidu prostornih instalacija te video-filmova koji zajedno s centralnim pristupom mrežnoj bazi tvore smisleno i sugestivno okruženje. Projekt također uključuje izvedbeni program.
 
Ocjenjivački sud smatra da izborom univerzalne teme koja se odnosi na područje imaginarnog kao konstitutivni aspekt individualnog i kolektivnog ljudskog iskustva, logičnošću i jasnoćom koncepta, vizualnom atraktivnošću predočene prezentacije radova te interaktivnim karakterom središnjeg Arhiva snova, projekt Između neba i zemlje u potpunosti odgovara modalitetima suvremenog umjetničkog izraza. Umjetnički pak rad autorice svojim iznimno rafiniranim razumijevanjem izvedbene umjetničke prakse, ali i discipline umjetničkog ambijenta, i sam postavlja standarde suvremenog umjetničkog izraza utemeljenog na poetskoj komunikativnosti umjetničke poruke. Mišljenje je Ocjenjivačkog suda da će odabrani projekt nedvojbenom umjetničkom kvalitetom, ali i subjektivnom prepoznatljivošću suvereno zastupiti hrvatsku suvremenu umjetnost na uglednoj internacionalnoj izložbenoj manifestaciji.

Boris Greiner, član Ocjenjivačkog suda
 
Ivana Mance, predsjednica Ocjenjivačkog suda
 
Sabina Salamon, članica Ocjenjivačkog suda
 
Berislav Šipuš, član Ocjenjivačkog suda
 
Zlatko Uzelac, član Ocjenjivačkog suda