Preskočite na glavni sadržaj

Lala Raščić samostalno izlaže u Leipzigu

U petak, 8. ožujka, u Muzeju suvremene umjetnosti u Leipzigu, ovogodišnja dobitnica nagrade za umjetnost Kunstpreis Europas Zukunft (Budućnost Europe), vizualna umjetnica Lala Raščić, samostalnu se predstavlja izložbom 'Whatever the Object'  koja ostaje otvorena do 26. svibnja.
vrijeme: 08.03.2013.
mjesto: Samobor, Croatia
url: http://www.fasnik.com/
U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Leipzig (GFZK), IT kompanija alpha 2000 GmbH svake godine dodjeljuje umjetničku nagradu Kunstpreis Europas Zukunft pokrenute 2003., s namjerom da se mladi umjetnici nagrade za svoja postignuća u cilju promicanja razumijevanja, suradnje i zajedničkog razvoja u Europi, ne zaboravljajući pritom na poteškoće koje nastaju ujedinjenjem Evrope. Ova nagrada, koja se sastoji od novčane nagrade i organiziranja samostalne izložbe, već odavno je postala važno odličje na području suvremene umjetnosti, te bi kao takva trebala poslužiti kao poticaj za mlade umjetnike da nastave svoju umjetničku karijeru. Njen opseg, koji se proteže izvan granica Evropske unije, upućuje na mogućnost postojanja zajedničkog povijesnog i kulturnog prostora.
 
Kustosica izložbe IIina Koralova je u izložbu uvrstila instalaciju Sorry, Wrong Number (2006);  audio zapis rada Prokleta brana i pripadajuće akvarele (2010 - 2013); dvokanalnu video instalaciju A Load From the Inside – Reviewed (2011). Ovom prilikom će biti izložen i novi rad Whatever the Object, koji se sastoji od trokanalnog video rada i instalacije od staklenih panela.

Ishodište novog rada Whatever the Object su tri pronađene stranice iz nepoznate knjige. Jedna rečenica je izolirana, čitana i prevedena na bosanski, njemački i engleski jezik; kroz prijevode se prati i analizira promjena značenja. Fizičke odlike nađenih stranica i njihovog sadržaja postaju predmet kvazi forenzičke analize i istraživačkog rada. Proces prevođenja nastavlja se u izložbenom prostoru gdje izgovoreni tekst prelazi u trodimenzionalni objekt načinjen od staklenih panela na kojima se spomenuta rečenica ispisuje tehnikom verre églomisé (pozlaćeno staklo).

Lala Raščić je rođena u Sarajevu 1977. Živi i radi u Sarajevu, Zagrebu i New Orleansu. Akademiju likovnih umjetnosti je završila u Zagrebu i Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. Kao artist in residence boravila je u Beču, Parizu i Istanbulu. Izlagala je samostalno i grupno na domaćim i  međunarodnim izložbama. Između ostalih, dobitnica je nagrade ZVONO u Bosni i Herzegovini 2006. godine i prva je dobitnica T-HT i MSU otkupne nagrade 2007.