izložba

Željko Božičević: Metrika gnjeva


vrijeme: 24.05.2004. - 24.05.2004.19 sati
mjesto: Zagreb, MSU, Katarinin trg 2
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

U okviru Eksperimentalno istraživačkog programa PILOT 04 Studija Muzeja suvremene umjetnosti, u ponedjeljak 24. svibnja u 19 sati otvara se izložba Željka Božičevića pod nazivom: RAGE MAP_ metrika gnjeva na dionici zagreb_ljubljana_salzburg_stuttgart.

RAGE
Kao i svaka druga fundamentalna emocija i doživljaj gnjeva je kompleksan evolucijsko-biogenetski fenomen, odnosno proces integracije intraindividualnih; neuropsiholoških i motoričko-ekspresivnih komponenata. Ispoljavanje i doživljaj gnjeva su urođene, u svim kulturama poznate, univerzalne pojave.
Nesputano ispoljavanje gnjeva u našim je društvima većinom povreda etičkih i/ili legalnih zakona i povlači na sebe konkretne sankcije (izolacija). Premda je njegovo potiskivanje popraćeno neurozama ili psihosomatskim bolestima, među važne oblike socijalizacije spada učenje o tome kako spriječiti ili potisnuti erupcije bijesa, te konflikte rješavati dogovorom i kompromisom. Ipak, van dometa usvojenih tehnika socijalizacije i društvenih mehanizama za kanaliziranje negativnih emocija, nalaze se mnogi, kompleksniji uzroci bijesa, npr. lokalne implikacije globalno agitirajućih političkih, religioznih i ekonomskih fundamentalizama. Oni dodatno opterećuju naš emocionalni život i stvaraju u nama depoe negativno nabijenih energija. Kolebajući se između brige, srdžbe, gnjeva ili bijesa, ti naponi negativnih psihičkih energija prazne se većinom mimo adresanata, usitnjeni u našoj svakodnevici.
Te emocionalne krhotine predmet su ove metričke discipline. Bilježeći ih, metrika gnjeva sredstvima umjetnosti želi označiti moguće zone otpora.

MAP
Ova dionica, kroz desetljeća prolažena emigrantima, turistima, izbjeglicama te raznim gospodarskim i kulturnim misionarima, obilježena je mnoštvom političkih, privrednih i kulturnih izobličenja srednjoeuropskog identiteta. Cilj projekta je iz tog univerzuma zajedničkih težnji, antagonizama i kontroverzi izdvojiti metričke vrijednosti negativnih emocija, obraditi ih i prikazati gnjevo-metričkim plastikama.

Metrika gnjeva
je metrička disciplina koja mogućnostima i sredstvima umjetnosti bilježi napone i strujanja negativnih psihičkih energija i to onih nastalih kao reakcija na političke, religiozne i privredne fundamentalizme i njihove društvene implikacije.

Uzrok i izbijanje gnjeva
Jedan vrlo čest podražaj za gnjev je osjećaj fizičke ili psihičke spriječenosti u nečem što se intenzivno želi činiti/postići. Pri tome se može raditi o psihičkim smetnjama, o vlastitoj nesposobnosti, pravilima ili propisima, koji stoje na putu željenom cilju. Niske razine gnjeva mogu se duže vrijeme potisnuti – na štetu zdravlja i rizika iznenadnog izljeva bijesa. Drugi uzroci gnjeva su osobne uvrede, blokiranja ili smetnje ciljnog ponašanja, nasilno prekidanje interesa ili radosti, prisila da se čini nešto protivno volji. Dugotrajna briga i/ili potištenost čini se da su također urođeni uzročnici gnjeva. Gnjev je emocija na tzv. «zbijenoj emocionalnoj razini.» To znači da njegovo neuralno iniciranje nastupa uslijed doživljaja jednog relativno visokog i stabilnog nivoa neuralnog podražavanja.
U slučaju brige događa se isto pri nešto nižem nivou neuralnog podražaja, iz čega proizlazi da dugotrajna briga uvećava mogućnost izbijanja bijesa. Ona stimulira podizanje razine neuralnih impulsa i tako prelazi prag koji ju dijeli od doživljaja gnjeva. Dokazano je da prethodno podražavanje, odnosno gomilanje zaostalih podražaja i nastanak depoa negativne energije, podspješuje gnjev i sklonost agresivnom ponašanju.
(Željko Božičević)

O autoru…
Željko Božičević rođen je 1965. u Zagrebu. Završio je 1991. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a postdiplomski studij na Akademie der bildenden Kunst u Stuttgartu u klasi prof. Josepha Kosutha. Do sredine 90-tih živi i radi na relaciji Zagreb - Stuttgart - Berlin, a u Hrvatskoj sudjeluje u realizaciji nekoliko umjetničkih projekata: EgoEast, NO CONCEPT INTERNATIONAL, WORK IN REGRESS, itd. Godine 1995. osniva u Stuttgartu umjetničku strukovnu udrugu MAF (Minimum Art Fachgenossenschaft). Izlagao je na grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji. Živi u Stuttgartu.

Kustos izložbe: Tihomir Milovac, viši kustos MSU

Više:
www.zornometrik.de
www.m-a.f.net