Preskočite na glavni sadržaj

2. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

2. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održat će se u Zagrebu, od 23. rujna do 1. listopada, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Ove će se godine mladi virtuozi natjecati u čak 6 kategorija: solo pjevanje, glasovir, rog, truba, trombon i tuba. Prijave se dostavljaju se najkasnije do 15. lipnja 2013.
vrijeme: 23.09.2013.
prijava: 15.06.2013
url: http://www.ihg.hr
Papandopulo je manifestacija otvorena glazbenicima iz Hrvatske i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj a čija dob ne prelazi 35 godina.

Posebno se velik broj prijava i oštra konkurencija očekuju u prve dvije kategorije, pjevanju i glasoviru. O najboljima će odlučivati tri ocjenjivačka suda. Predsjednica suda za pjevanje je slavna operna umjetnica Ruža Pospiš Baldani, predsjednik suda za glasovir je čuveni pijanist i glazbeni pedagog Vladimir Krpan a predsjednik jedinstvenog suda za sve 4 kategorije puhača kornist i glazbeni pedagog Prerad Detiček.

'Njihova imena, ali i imena svih ostalih članova triju suda, jamče vrhunsku kvalitetu natjecatelja koji će proći u finala i pobijediti,' kaže Goran Končar, predsjednik Instituta hrvatske glazbe i dodaje: 'Ukupno u sve 4 kategorije kod puhača ne očekujemo prevelik broj kandidata, zato će ih sve i ocjenjivati jedan stručni sud. Otvaranjem natjecanja kategorijama poput roga, tube ili trombona želimo stimulirati mlade ljude, djecu, jer je očito sve manje zanimanje za te instrumente.'

Nagrade su i dalje izuzetno privlačne: 1. nagrada donosi novčani iznos od 20.000 kuna, nastup na Svečanom koncertu pobjednika u KD Vatroslava Lisinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a te studijsko snimanje za arhivu HRT-a.

'Brojnost kandidata i kvaliteta pobjednika prošle su nam godine pokazali da smo s pravom, iako ne i lako, pokrenuli natjecanje kakvo je na nacionalnoj razini kronično nedostajalo,' kaže Končar. 'Mislim da će ove godine Mala dvorana Vatroslava Lisinskog biti zanimljiv prostor u kojemu će publika moći uživati u sjajnim izvedbama. Pozivam sve ljubitelje klasične glazbe da od prvog kruga do finala prate kandidate u svim kategorijama jer mislim da ćemo još jednom uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju.'

Prošle su godine prve nagrade natjecanja Papandopulo pripale violinistu Marcu Grazianiju, klarinetistu Brunu Philippu i saksofonistu Tomislavu Žužaku.

Više