Preskočite na glavni sadržaj

Duje Jurić u Galeriji Greta

Danas, 18. ožujka, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Greta, otvara se izložba Duje Jurića pod nazivom 'MC-4'. Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka.
vrijeme: 18.03.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Greta, Ilica 92
url: http://greta.hr
Duje Jurić, virtuoz linije i kolorizma, posljednjih dvadesetak godina uporno očituje želju za poništavanjem dvodimenzionalnosti slike, teži ambijentalizaciji slikarstva i u više je navrata pokušavao poduzeti radikalan prostorni iskorak – fizičkim izlaskom u prostor proširiti dvodimenzionalni koncept slike, iskoračiti iz omeđena medijskog polja slike, formatom omeđena polja na zidnoj plohi, kao zadana zidnoga umjetničkog objekta, ući u prošireni pojam slike kao prostorne instalacije, 'slikom ući' u cijeli galerijski prostor i potpuno 'biti u boji', stvoriti ambijent u kojem bi se ostvarila njegova težnja prema spajanje slike u jedinstven, totalan koloristički ambijent, ali u tom naumu nikada nije predaleko otišao.


Potpuni ambijent, protezanje/ekspanziju dvodimenzionalne slike u prostor nije uspio ostvariti jer je to našim galerijama redovito bilo preskupo, pa – mada u tome i dalje ustrajava – vlastitu sintezu konstruktivizma, opartističke i luminokinetičke umjetnosti te audio zapisa nikad nije do kraja – onako kako je to namislio – pretopiti u ambijentalno ostvarenje; redovito stiže tek na pola puta i stvara poluambijente, poluinačice vlastite intrigantne zamisli.