Preskočite na glavni sadržaj

Paviljon Deana Skire na Tjednu dizajna u Milanu

Dizajner rasvjete Dean Skira pozvan je da sudjeluje na izložbi Hybrid Architecture u vrijeme milanskog tjedna dizajna. Svjetlosni Skirin paviljon 'Hooked up' bit će postavljen u prostorima Sveučilišta u Milanu, kao dio programa FuoriSalone 2013., od 8. do 21. travnja.
vrijeme: 08.04.2013.
mjesto: Milano
url: http://fuorisalone.it/2013
Interpretacija teme izložbe Hybrid Architecture povjerena je nekolicini svjetskih arhitekata i dizajnera čiji se radovi ističu po istraživanju i inovaciji. Arhitekt poznat po projektu Ground Zero Daniel Libeskind, Steven Holl, Mario Cucinella i dr. predstavit će svoje radove u prostorima Sveučilišta u Milanu gdje će biti izložen i svjetlosni paviljon Hooked up Deana Skire.

Paviljon će biti smješten ispred Aule Magne Sveučilišta u Milanu, u kojoj se odvijaju sva predavanja i konferencije tijekom trajanja izložbe. Dugačak je 16 m, a obostrano ima otvore dimenzija 4 x 4 m, koji dozvoljavaju posjetiteljima nesmetan ulaz. Postupno snižavanje stropa i sužavanje stijenki paviljona do dimenzija 2,15 m posljedično stvara ugođaj intenzivnog uranjanja u svjetlost. Daniel Libeskind i Dean Skira predstavit će svoje projekte 12. travnja na konferenciji s temom Svjetlo kao građevinski materijal.


Hooked up je nastao na temelju povezivanja materijalne i nematerijalne forme, spajanjem tih dvaju elemenata u hibridnu arhitekturu s intencijom stvaranja dinamičnog vizualnog iskustva. Paviljon je kreiran kao site specific koji suptilno interferira s postojećim prostorom, istražujući različite utjecaje kroz arhitektonski objekt i svjetlost. Ispreplitanje tradicionalnih građevnih materijala i recentnih rasvjetnih tehnologija unutar čvrste strukture geometrijskih, vertikalno i horizontalno, repetitivnih izreza omogućava nedodirljivoj formi da postane vezivno tkivo između paviljona i okolnog prostora.

Meandrični objekt i njegov prostorni izričaj dozvoljava dnevnom svjetlu ulazak u paviljon, dok isti izrezi omogućavaju LED rasvjeti isijavanje iznutra prema vani stvarajući svjetlosne stupove duž cijelog prostora Aule Magne. Snažan svjetlosni doživljaj postignut je integriranjem rasvjete unutar objekta pomoću svjetiljki koje je Skira dizajnirao za iGuzzini. Proizvedene su kako bi stvorile željeni vizualni efekt promišljenog i suptilnog izmjenjivanja svjetlosti i sjena omogućavajući paviljonu da postane svojevrsni izvor svjetla. Paviljon se gradi u talijanskom gradu Recanatiju, a nakon Milana namjerava se izložiti i u drugim gradovima.