predstava

Strašne priče Richarda Oswalda


vrijeme: 28.05.2004. - 28.05.2004.20 sati
mjesto: Dvorana MM, Savska 25, Zagreb
organizator: SC, Zagreb

U ciklusu Nijemi film i zvuk u petak, 28. svibnja, u Dvorani MM na Savskoj cesti 25 u 20 sati bit će prikazane Strašne priče redatelja Richarda Oswalda, uz klavirsku pratnju Damira Gregurevića

Strašne priče prvi su put prikazane u listopadu 1919. g. povodom novinarske projekcije u Berlinu i dobile su oduševljene kritike. U prosincu 1919. g. otvorile su renovirano kino Lichtspiel-Palast-Unter-den-Linden u Berlinu i time započele pobjednički pohod po kinima. U studenom 1919. g. Oswaldov je film dobio počasnu diplomu na izložbi kinematografa u Amsterdamu, a film je do sredine 1920. g. distribuiran u kinematografima.
Strašne priče prvi su epizodni horor film. Prvi, do danas omiljen, pokušaj u ovom žanru bila je ekranizacija Hoffmannovih priča iz 1911. g.
Oswald je ovim kultnim filmom u SAD-u uspješno pribiližio horor film široj publici i time postavio temelje tom žanru.
Film je prezentiran povodom Münchenskog filmskog festivala sa novoskladanom glazbom jazz glazbenika Michaela Riesslera (pri čemu su između ostalih surađivali Mauricio Kagel, Steve Reich, John Cage, Carla Bley, David Byrne, Sarah Vaughan).

Damir Gregurić (Slavonski Brod, 1967) – pijanist - studirao je glasovir u Sarajevu kod prof. Zorana Jančića, a od 1989. u Zagrebu kod prof. Pavice Gvozdić, u čijem je razredu 1997. završio i poslijediplomski studij. Tijekom studija nastupao je na mnogobrojnim koncertima predstavljajući muzičke akademije Sarajeva i Zagreba. Uz solističke nastupe surađuje i s brojnim instrumentalistima i pjevačima. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijskim orkestom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Njegova svestranost očituje se u sviranju svih instrumenata s tipkama, kao i u sudjelovanju na raznim televizijskim i kazališnim projektima. Ističe se i kao interpret suvremene glazbe hrvatskih i svjetskih skladatelja.