Preskočite na glavni sadržaj

Festival Gričevanje najavio bogat program koncerata

Drugi glazbeni festival Gričevanje, koji će se od 4. do 14. travnja održati na otvorenom na Platou Gradec zagrebačkoga Gornjega grada, donosi bogat program koncerata istaknutih hrvatskih glazbenih skupina poput svjetski poznatog surf rock benda The Bambi Molesters, kultne rock skupine Psihomodo Popa te hrvatskog glazbenika osebujna izričaja Damira Urbana, ali i brojnih manje poznatih te demo bendova.
vrijeme: 04.04.2013.
mjesto: Zagreb; Gornji grad
url: http://www.gricevanje.com

"Ovaj smo se put odlučili za 'svežanrovski' program u kojemu se ističu četiri 'headlinera', ali tu je i nekoliko manjih bendova koji već neko vrijeme djeluju na sceni ali se još nisu etablirali", kazao je danas predstavljajući program umjetnički direktor festivala Emil Matešić. Bendovi su odabrani prema tome što su u posljednje vrijeme postigli u karijeri te što po mišljenju organizatora imaju za reći, pojasnio je.

Festival je ime dobio po romanu "Grička vještica" Marije Jurić Zagorke, a otvorit će ga 4. travnja nastup splitskog rap benda Dječaci. "Nastavljamo s The Bambi Molestersima, Psihomodo Popom, koji će na Gričevanju predstaviti svoj novi album, a program će 14. travnja zaključiti Urban", kazao je Matešić.

Psihomodo Pop trenutno snima novi album, prvi nakon gotovo petogodišnje stanke, koji će predstaviti na Gričevanju 11. travnja. Njihov frontmen Davor Gobac kazao je kako će na albumu biti ukupno 15 skladbi koje će skupina objavljivati jednu po jednu kao singlove.

U dijelu programa koji se tiče progresivnih grupa "koje su pokazale da su ozbiljne ali se još nisu probile" ističe se zagrebački rock dvojac Gatuzo, najavljen kao "eksplozivni rock dvojac kojeg krase sirovost, originalnost i podsvjesna ovisnost o bluesu". Ha Det Bra je legendarni zagrebački hardcore/noise-rock bend osnovan 1992. koji se nedavno ponovo okupio, a koji s metal predgrupom Moraines nastupa 6. travnja. Nastupit će i mladi post-punk sastav Luni Megumi, četveročlani groove-rock bend iz Zagreba She Loves Pablo, te elektronski sastav ABOP-a i Rochelle Rochellea.

Jedan od najstarijih hrvatskih glazbenih portala Terapija.net na Gričevanju će 12. travnja proslaviti dvanaesti rođendan s bendovima koje su njihovi čitatelji proglasili najboljima u pojedinim kategorijama - to su sedmeročlana skupina U pol' 9 kod Sabe, vinkovački ženski trio Punčke te bend Svemir zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin.

U sklopu programa "Gričevanje traži svježu krv" održat će se i poseban natječaj za demo bendove Demonique, kojemu je namjera pomoći mladim bendovima da se etabliraju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Žiri će izabrati tri najbolja benda, a pobjednika, koji će nastupiti 14. travnja na zatvaranju festivala, izabrat će publika.

Organizatori su odlučili ove godine Gričevanje proširiti na širi prostor koji bi na razmeđi između fantazije i tradicije objedinio i druge medije. "Ove godine namjera nam je bila proširiti Gričevanje i pretvoriti ga iz glazbenog festivala u pravi festival pop kulture pa smo zato odlučili uvesti još dva natječaja - Strašno dobra priča, za najbolju horor priču, i Strašno dobra špica, namijenjen svima koji se amaterski ili profesionalno bave filmom, animacijom, programiranjem, video mappingom ili drugim tehnikama i vještinama za obradu slike i zvuka", kazao je Matešić. Natječaji su otvoreni do početka festivala 4. travnja a prijavljuju se na facebook stranici festivala (Demonique), te na adresi elektronske pošte info@gricevanje.com (Strašno dobra priča i Strašno dobra špica). (Vezana vijest: Natječaji 'Gričevanje traži svježu krv')

Festival Gričevanje prvi je put održan u prosincu 2011., a jedinstven je po tome što se odvija na otvorenom u samom centru grada te je vezan upravo uz povijesno mjesto i poznatu zagrebačku priču o Gričkoj vještici. (Hina)