Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marijana Kockovića u palači Sponza

U palači Sponza u Dubrovniku otvorena je u ponedjeljak izložba kipara Marijana Kockovića. Izloženo je devet radova od 44 koji su bili predstavljeni u Zagrebu, na retrospektivnoj izložbi ovog autora koja je bila u Gliptoteci od 25. siječnja do 17. veljače ove godine.
vrijeme: 08.04.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://hrvatska-animacija.org/

Marijan Kocković rođen je u Zagrebu 1923. godine. Kiparstvom se počeo baviti 1947. U Zagrebu je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Frane Kršinića i Grge Antunca te diplomiraona Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljanu 1953. godine u klasi profesora Karela Putriha. Od 1953. do 1966. živio je i radio u Sarajevu kao profesor kiparstva i slobodni umjetnik, a od 1966. živi i radi u Dubrovniku gdje je 1991. godine tragično umro izvršivši samoubojstvo.

Marijan Kocković izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi po cijelome svijetu, izradio više od 300 portreta u mramoru i bronci te više od 300 skulptura u kamenu, bronci, drvu i bakru, a autor je i oko 250 tapiserija.

Autor je i brojnih spomenika te dobitnik brojnih nagrada i priznanja između ostalog i titule akademskog građanina Italije za sveukupni doprinos umjetnosti.

U prigodi otvaranja izložbe govorili su ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivo Venier te umjetnikov sin Maro Kocković. (Hina)