Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za naj pismo

Drugu godinu zaredom Gradska knjižnica Velika Gorica, u suradnji s Hrvatskom poštom, raspisuje Natječaj za naj pismo, povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.
prijava: 01.05.2013
url: http://www.knjiznica-vg.hr
Ovogodišnja tema natječaja posvećena je 'hrvatskom Andersenu' – dječjoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić – a sve zbog 100. obljetnice objavljivanja njezina najpopularnijeg romana za djecu 'Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića'. Tim je povodom Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti (HIDK) najavila je manifestaciju Hlapić 2013. u sklopu koje će se održati niz znanstvenih i kulturnih događanja diljem Hrvatske, a naša se knjižnica pridružuje toj manifestaciji ovogodišnjom temom natječaja 'Pišem ti pismo' – Pišem pismo, nek' se zna, da maštati volim ja!

'Danas baš neznam šta bi pisala. Volje sam da si pamet križam. Šta mi se je izvanrednoga dogodilo?', pitala se mlada Ivana u svojim tinejdžerskim dnevničkim zapisima jedne srijede 1889. godine. A ako se i vi pitate isto – o čemu biste mogli pisati ovoj književnici i likovima iz njezine mašte – podsjećamo Vas samo na dio ogromnog imaginarija likova koji se šeću stranicama njezinih bajki, priča, pjesama i romana: tako možete pisati pustopašnom Hlapiću i Giti, i mrgodnom majstoru Mrkonji, i golemom Regoču i sićušnoj Kosjenki, Maliku Tintiliniću i vladaru začarane šume – moćnom Striboru, i snahi guji, i Potjehu, Suncu djeveru i Nevi Nevičici.

Tu je dakako i sama autorica, žena nepresušne mašte koja je iznjedrila neke od najljepših stranica hrvatske dječje proze i čije 'Priče iz davnine' i danas odišu tajanstvom i čarom nekih drevnih, zaboravljenih vremena. Ivana Brlić-Mažuranić kao žena nesretne i nedovoljno istražene sudbine – dovoljno je zaviriti u njezine dnevničke zapise ili prekrasno napisanu biografsku knjigu Sanje Lovrenčić 'U potrazi za Ivanom' da bi se pokušalo dokučiti sve ponore i padove koje je kao snažna ličnost zarobljena konvencijama svoga vremena zasigurno morala iskusiti…

Neka svi oni postanu inspiracijom za pisanje upravo Vašeg naj pisma koje treba poslati isključivo putem pošte u periodu od 15. travnja do 1. svibnja 2013. O naj pismu odlučit će naš žiri: književnica Nada Mihoković-Kumrić, profesorica i književnica Jasminka Tihi Stepanić i Lidija Badanjak, knjižničarka Gradske knjižnice Velika Gorica.

Pisma šaljite na adresu:
Gradska knjižnica Velika Gorica
Natječaj za naj pismo
Zagrebačka 37
10410 Velika Gorica

Svoje podatke – ime i prezime, adresa, broj telefona ili mobitela, te e-mail (ako ga imate) – u zasebnoj zatvorenoj koverti priložite pismu. Pismo potpisujete šifrom koju zapisujete i na kovertu s podacima; sve ove mjere opreza poduzimate kako svojim poznatim imenom, 'plavom kuvertom' i sličnim sredstvima ne biste utjecali na naš žiri koji sasvim neopterećeno mora odlučiti o najboljemu ili najboljoj… i kako bismo vas mogli kontaktirati kad osvojite jednu od nagrada!

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: nagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih, a u svakoj kategoriji dodjeljujemo po tri nagrade. Nagrade su knjige, bookmarkeri, godišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Velika Gorica te iznenađenja iz Hrvatske pošte, a dodjela nagrada održat će se na sam Svjetski dan pisanja pisama, u subotu 11. svibnja 2013. u 11.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.
Zato žurno uzmite olovke u ruke, prisjetite se likova iz Ivanine mašte i napišite im Vaše naj pismo! U knjižnici očekujemo hrpe vaših pisama, a našim poštanskim dostavljačima predviđamo teške torbe tijekom sljedeća dva tjedna…