Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje CD-a 'Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni'

U ponedjeljak, 15. travnja, u 12 sati, u Muzeju Mimara će se održati predstavljanje CD-a 'Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni'. Uz mestra Tončija Bilića i Zbor HRT-a, na predstavljanju će sudjelovati muzikolozi i suradnici na izdanju Hana Breko Kustura i Ennio Stipčević, te glazbeni producent Pero Mihojević.
vrijeme: 15.04.2013. 12 h
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg
url: http://www.hrt.hr/glazba

Još u sezoni 2008./2009. zaživio je projekt Zbora HRT-a posvećen renesansnoj vokalnoj polifonoj glazbi i glazbi ranog baroka, nastaloj na  istočnoj, hrvatskoj obali Jadrana. Ciklusom koncerata u Šibeniku, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, te u Veneciji, Pragu, Sablé-sur-Sartheu i Parizu, Zbor HRT-a i maestro Tonči Bilić podsjetili su na neke hrvatske renesansne i barokne skladatelje, kao i na pojedine talijanske majstore koji su djelovali na istočnoj jadranskoj obali, a koji su ostavili traga u glazbenome životu u Veneciji - u 16. i 17. stoljeću pravom žarištu i magnetu za glazbenike sa svih strana Europe. U sklopu bogate venecijanske produkcije tog vremena, udio glazbenih Schiavona nije bio kvantitativno znatan, ali je ipak bio kvalitetom suvremen i u neku ruku prepoznatljiv. U većoj mjeri negoli ikada prije i poslije, hrvatska je glazba 16. i 17. stoljeća bila integrirana u europsku.

Otkrivanju te skromne dionice u raskošnoj glazbenoj paleti Serenissime posvećen je ovaj projekt, sada ovjekovječen i kao zvučni zapis u izdanju HRT-a i Cantusa, koji je već zaslužio četiri nominacije za Porin.

Ulaz je slobodan!