Preskočite na glavni sadržaj

Dani hrvatske knjige: nagrađeni Josip Lisac i Tamara Bakran

Na svečanosti u splitskoj Palači Milesi u povodu Dana hrvatske knjige, 22. travnja dodijeljene su tradicionalne nagrade Društva hrvatskih književnika, a ovogodišnji laureati su Josip Lisac i Tamara Bakran.
mjesto: Split
url: http://www.dhk.hr
Josip Lisac je dobio nagradu 'Judita' za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2012. godini za knjigu dijalektoloških i jezičnopovijesnih spisa o hrvatskom jeziku 'Dvije strane medalje'. Tamara Bakran je dobila nagradu 'Slavić' za najbolji objavljeni prvijenac u 2012. godini za knjigu pjesama 'Mjesečevo cvijeće'.

Nagrada 'Davidias' za najbolji prijevod nije ove godine dodijeljena jer, kako je rečeno, nije bilo kandidata za to priznanje.

U obrazloženju za nagradu 'Judita' Josipu Liscu navodi se da je njegova knjiga vrijedan doprinos hrvatskoj filološkoj znanosti. Riječ je o knjizi sastavljenoj od tridesetak znanstvenih i stručnih prinosa što ih je autor podastro posljednjih godina uglavnom na znanstvenim i stručnim skupovima. Knjiga Dvije strane medalje- dijalektološki i jezičnopovijesni spisi o hrvatskom jeziku, svojega autora prof. dr. Josipa Lisca legitimira jednim od naših najistaknutijih i najpoznatijih filologa, zaključuje se u obrazloženju nagrade. Ta je knjiga objavljena u nakladi Književnog kruga Split.

Tamara Bakran u svojoj knjizi pjesama 'Mjesečevo cvijeće' tematizira prirodu očima djevojčice, čežnjom djevojke i hrabrošću žene, kaže se u obrazloženju dodjele nagrade 'Slavić'. Tamara Bakran je izvorni pjesnički glas naraštaja koji dolazi i koji će, vjerujemo, obilježiti hrvatski pjesnički hod u budućnosti, kaže se u obrazloženju DHK. Njezinu je knjigu objavio nakladnik Meandarmedia & Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetinić.

Po završetku svečanosti dodijele nagrada održana je pjesnička večer 'Hrvatski pjesnici Marulićevu Splitu'.

Odlukom Hrvatskoga sabora od 1996. Dan hrvatske knjige se obilježava 22. travnja u spomen na 22. travnja 1501. kada je Marko Marulić dovršio pisanje svojeg najpoznatijeg djela 'Judita'. Na dan 22. travnja 1900. godine utemeljeno je Društvo hrvatskih književnika.
(Hina)