Preskočite na glavni sadržaj

Scenski preokret i EGM - radionica Matije Ferlina u SC-u

Od 13. do 17. svibnja 2013., u okviru programa EDU &TD, održat će se radionica 'Scenski preokret i EGM' pod vodstvom Matije Ferlina. Prijave se primaju do 8. svibnja 2013. (Napomena: Rok za prijave naknadno je produžen do 10. svibnja, u 15 sati.)
vrijeme: 13.05.2013.
prijava: 08.05.2013
mjesto: Zagreb; Kino SC, Savska 25
url: http://www.sczg.unizg.hr/

Participacija: 175 kn studenti / 225 kn ostali.

Prijave s vašim kratkim životopisom i kontaktom (mobitel) primaju se na edukultura.sc@gmail.com do 8. svibnja, u ponoć. Broj mjesta je ograničen.
Radionica se održava u Kinu SC, a vrijeme održavanja radionice ovisi o dogovoru s polaznicima.

O radionici:

Postoji više viđenja scenskog pokreta: službena definicija scenskog pokreta je jedno, ono što nas uče na Akademijama drugo, ono što neki redatelj smatra scenskim pokretom treće, ono što glumci smatraju scenskim pokretom četvrto, i tako dalje... svako pojedinačno tumačenje scenskog pokreta različito je od onog prethodnog, ali sve te definicije zajedno grade zajedničku sliku toga što scenski pokret jest.

Scenski pokret nije dekoracija.
Moguće.
Scenski pokret nije tango i valcer.
Možda i nije.
Scenski pokret nije šepanje.
Ali on to može biti.

Scenski pokret je i dekoracija i tango i valcer i šepanje i spavanje i hodanje i ljubljenje i stajanje i gledanje i svjedočenje i podrška i pauza i ulaz i izlaz… Scenski pokret ne iscrpljuje u izvođenju jednostavnih tjelesnih radnji, on je umijeće potpunog tjelesnog bivanja na sceni koje je ravnopravno scenskom govoru. Scenski pokret najveći je saveznik glumčeve igre, scenski pokret je EGM – ekstenzija glumačke mašte.

Matija Ferlin

Kroz ovu radionicu, Ferlin prvenstveno želi demarginalizirati pojmove o radu na glumčevu tijelu nudeći polaznicima preokret ustaljenih ideja o scenskom pokretu, onih koje vladaju unutar tzv. klasičnog kazališnog procesa; zanima ga okrenuti pogled na mogućnosti koje tijelo pruža u tom smislu, posebice u procesu stvaranja lika.

Osim toga, za potrebe svog novog istraživanja Ferlin će se posvetiti i ispitivanju odnosa hiperrealistične igre i neraelističnog tekstualnog predloška te vježbanju "zajedništva" kroz taskove i zadane improvizacije.

Radionica Matije Ferlina namijenjena je studentima i studenticama glume te profesionalnim glumicama i glumcima.
Radionica se realizira u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Studentski centar – Kultura promjene