Preskočite na glavni sadržaj

Dani zagrebačke arhitekture od 20. do 25. svibnja

Dani zagrebačke arhitekture od 20. do 25. svibnja
Treći Dani zagrebačke arhitekture, koji će se održati od 20. do 25. svibnja na raznim gradskim lokacijama, nastojat će predstaviti Zagreb kao europski grad koji ima bogatu povijest, izuzetno vrijedne urbanističke cjeline i arhitektonska ostvarenja koja mu daju identitet europske metropole.
vrijeme: 20.05.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.d-a-z.hr
'Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstavit će se projekti i istaknuti kulturne i prostorne vrijednosti na koje možemo biti ponosni', stoji u najavi na internetskim stranicama Društva arhitekata Zagreba (DAZ).

U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnut će se na značajne trenutke u razvoju grada od početka njegove intenzivne urbanizacije, industrijalizacije, prvih hotela, stvaranja novog ishodišta grada prelaskom željezničke pruge na današnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do suvremenih fenomena poput izgradnje 'Cityja' u Radničkog cesti.

U pregledu povijesno značajnih ostvarenja, najavljuje DAZ, naglasak će biti stavljen na njihovoj suvremenoj interpretaciji, u pojedinim slučajevima na rekonstrukciji i obnovi odnosno na njihovim funkcijama u današnjem modernom društvu. Također će se istaknuti paralele između pojedinih iskoraka u izgradnji grada danas i nekada, uvjetovanih društvenim razvojem i promjenama načina života građana.

Anegdotalnim pristupom predstavit će se osobe i arhitekti značajni za razvoj grada, pa će javnost moći saznati kako je Viktor Kovačić dobio natječaj za Tomislavov trg, zašto je arhitekt Heinzel odstupio s mjesta (grado)načelnika, te što je potaknulo Vjećeslava Holjevca da prijeđe Savu.

DAZ kao posebno vrijedan aspekt Dana zagrebačke arhitekture ističe obilazak lokacija na području grada Zagreba, koji sudionicima omogućava izravan susret s arhitekturom.

Na ovogodišnjim Danima zagrebačke arhitekture obilježit će se i 135 godina rada Društva arhitekata Zagreba, te će se na središnjoj svečanosti 24. svibnja u Gliptoteci predstaviti retrospektiva djelovanja Društva.

Sekcija mladih Društva arhitekata pripremila je i mali džepni vodič arhitekture Zagreba na hrvatskom jeziku koji objedinjuje 180 najznačajnijih arhitektonskih realizacija, pomno odabranih i pripremljenih tijekom dvogodišnje volonterske suradnje.

Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011. predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika.

Drugo izdanje manifestacije bavilo se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu na kojem se okupilo više od 800 sudionika.
(Hina)