Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeni ovogodišnji dobitnici nagrade 'Sfera'

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera objavilo je nagrade 'Sfera' za prošlu godinu u osam kategorija, koje će im se dodijeliti u subotu, 11. svibnja na svečanoj skupštini Društva, a u sklopu ovogodišnjih 35. Dana znanstvene fantastike u Zagrebu - konvencije SFerakon na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.
url: http://sfera.hr
Tu jedinu nacionalnu nagradu za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2012. dobili su Vesna Kurilić za minijaturu 'Priča supružnika', Aleksandar Žiljak za kratku priču 'Srneći but s lisičicama, uz njega teran', David Kelečić za priču 'Imago ultima', Aleksandar Žiljak za roman 'Irbis', a Norma Šermet-Mikulčić za roman za djecu 'Adrijanin vrt'.

Korina Hunjak nagrađena je za crnobijelu ilustraciju 'Loki' iz 'Eridana', a Mario Rosanda za ilustraciju u boji naslovnice 'Priče o vinu'. U kategoriji teorije dobitnica je Petra Mrduljaš za knjigu 'Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena'.

Nagrada SFERA dodjeljuje se od 1981., a utemeljilo ju je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera s ciljem popularizacije tog žanra i poticanja domaćih autora. Društvo SFera već 35 godina promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj, te potiče domaće SF stvaralaštvo.

Jednako dugo traje i SFerakon, najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene-fantastike u ovom dijelu Europe. Ove godine održat će se od 10. do 12. svibnja na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva s dvoje počasnih gostiju - Danielle Trussoni, autoricom romana Angelologija i Angelopolis te Esadom Ribićem, istaknutim hrvatskim crtačem stripa i ilustratorom.
(Hina)