Preskočite na glavni sadržaj

Siniša Labrović u Opatiji

U četvrtak, 9. svibnja, u 19 sati, u vili Angiolini Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, Siniša Labrović održava peformans 'Godišnja doba'.
vrijeme: 09.05.2013. 19,00
mjesto: Opatija; Hrvatski muzej turizma, Vila Angolina
url: http://www.hrmt.hr
Performance 'Godišnja doba' prikazuje hotelsku sobaricu dok sprema jedan te isti krevet nakon što su u njemu spavali gosti hotela.

Turizam se u osnovi bazira na tri stavke: putovanju (promjeni mjesta), novosti (očekivanju da sve bude drugačije nego u rutinskoj svakodnevici ostatka godine) i bezbrižnosti (čak i onda kad se radi o avanturističkim turama, postoji vjera da nam se na odmoru ništa loše ne može/ne smije dogoditi). 

Turizam je neka vrsta sekularnoga privremenoga raja na Zemlji. Da bi se postiglo takvo stanje utopijskog idealiteta, dobro je da se što manje vide oni koji skrbe o nama dok se odmaramo. Ili da su i oni dobre volje, nasmijani i ljubazni kao da su i sami "na odmoru". Zato bi ovaj rad bio posvećen ljudima čiji rad je u temeljima turizma, a sami su najčešće nevidljivi (ili bi, idealno, takvi trebali biti). Njihova nevidljivost i nevidljivost obavljenoga posla, znak je njihova dobroga rada.

Ljepota i kič, razlika i monotonija, apstrakcija i očiglednost, priroda i društvo, stvarnost i  želja, čini mi se da stoje kao konstanta homo touristicusa, a možda i konstanta čovjeka uopće. Ako nije presmjelo da ja to kažem.  Siniša Labrović             
 
Siniša Labrović rođen je u Sinju 1965. Završio je studij hrvatskog jezika i književnosti. Radio je kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u rodnom Sinju i drugdje. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Iste godine dobio je nagradu Imaginarne akademije Grožnjan za scenarij cjelovečernjeg igranog filma Srce, a u časopisu za književnost Quorum (br. 4/2000) objavljen mu je ciklus pjesama Ljetni Isus. Labrović prvi put samostalno izlaže u Art radionici Lazereti, Galeriji Otok u Dubrovniku.

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu; izvodio je akcije, performanse, grafite i urbane intervencije u Dubrovniku, Zagrebu, Zadru, Sinju, Rijeci, Splitu, Momjanu, Bolu, Poreču, Golom otoku, Obrovcu, Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Puli, Starom Gradu, Beogradu, Novom Sadu, Vršcu, Ljubljani, Celju, Grazu, Carlisleu, Reykjavíku, Regensburgu, Dundeeju, Istanbulu,  Budimpešti, Berlinu, Łódźu, Pragu, Dresdenu, Umeu, Ornskoldsviku, Lyckseleu, Telaviju, Shekiju, Užicu, Cetinju, Mostaru, Bratislavi, Veneciji, Parizu...

Multimedijalnim umjetničkim projektom Stado.org (2005.) u kojem su ovce bile sudionice reality showa, izazvao je pozornost svjetskih medija (Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC…). Godine 2007. za video rad Obiteljski dnevnik dobio je treću otkupnu nagradu na natječaju T-HT-a i Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Djelo se danas nalazi u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, dok je dokumentacija akcije Zavijanje ranjenika (2000.) u stalnom postavu Galerije umjetnina u Splitu. Nekoliko radova nalazi se i u kolekciji Umjetničke galerije u Dubrovniku. Dnevnik Slobodna Dalmacija performans Gloria, koji je bio izveden na Rivi u Splitu, proglasio je jednim od pet najvažnijih kulturnih događaja u 2007. godini u Dalmaciji. Labrović je sudjelovao na 11. Uluslararası İstanbul Bienali - İnsan Neyle Yaşar? / 11th International Istanbul Biennial – What Keeps Mankind Alive? 2009. godine radom Postdiplomsko obrazovanje / Postgraduate Education, a 2010. godine na 16.međunarodnom kazališnom festivalu - PUF u Puli dobio je nagradu Vjetar za performans Gloria. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.  Siniša Labrović živi kao slobodni umjetnik u Zagrebu.