Preskočite na glavni sadržaj

Ljetni institut za seksualnost, kulturu i politiku

Sveučilište Euro-Balkan (Skopje, Makedonija), u suradnji s Fakultetom za medije i komunikacije pri sveučilištu Singidunum (Beograd, Srbija), objavljuje poziv za sudjelovanje na Ljetnoj školi Ohrid 2013, u sklopu Ljetnog instituta za seksualnost, kulturu i politiku. Ljetna škola održava se od 15. do 21. kolovoza, a prijave za sudjelovanje otvorene su do 20. svibnja.
vrijeme: 15.08.2013.
prijava: 20.05.2013
mjesto: Ohrid, Makedonija
url: http://euba.edu.mk
Potvrđeni predavači:
- Didier Eribon (School of Philosophy and Social Sciences of the University of Amiens, Pariz, Francuska);
- Antke Engel (Institute for Queer Theory, Hamburg/Berlin, Njemačka);
- Tomasz Sikora (Pedagogical University of Cracow, Poljska).

Kolegiji:
- Naziv TBC (predavač Didier Eribon);
- Želja, moć i fantazija (predavač Antke Engel);
- Nasilje inkluzije i etika izdaje (predavač Tomasz Sikora).

Ljetna škola namijenjena je postdiplomskim studentima (poželjno MA, PhD studenti te mladi znanstvenici) zainteresiranim za istraživanje problema roda, queera, kulturalnih studija, vizualne umjetnosti i humanistike, te srodnih studija. Sudjelovati mogu kandidati iz svih zemalja.

Osnovni cilj Ljetnog instituta za seksualnost, kulturu i politiku je okupiti postdiplomske studente i mlade znanstvenike iz Istočne i Zapadne Europe te potaknuti na stvaranje zajedničke platforme za istraživanje i transdisciplinarno teorijsko promišljanje o složenim načinima preplitanja seksualnosti, kulture i politike, te posljedično razmjena i propitivanje geopolitički određenog diskursa u istraživanju seksualnosti, rodnih studija i teorija queera.

Ideja je osigurati studentima, znanstvenicima i nastavnicima mogućnost ispitivanja, decentralizacije i demokratizacije ovih područja na način da se poništi koncept teorijske i geopolitičke privilegije koji se često implicira prilikom istraživanja navedenih područja, te uvesti nove modele ponovno osmišljenog konteksta – specifični fenomen povezan s seksualnošću i, obrnuto, obogaćivanje teorijskih paradigmi s kontekstualno specifičnim fenomenima i istraživanjima. Iz opisanog proizlaze dugoročni ciljevi:
- strategijski stimulirati partikularizaciju i lokalnu primjenu ključnih ideja i teorija u seksualnim istraživanjima;
- učiniti univerzalnima te popularizirati ključne neprivilegirane pozicije i koncepte na europskoj razini, bez obzira na podjelu Istok / Zapad koja je i dalje ključna za razvoj queer teorije i istraživanje seksualnosti.

Za sudjelovanje potrebno je poslati prijavnicu i sažetak od maksimalno 200 riječi. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 300 €. Sudionici koji se prijave do 20. svibnja, a izvrše uplatu do 15. srpnja, ostvaruju popust od 10 %.

Prijavu poslati na: slavco.euba@gmail.com, spanayotov@gmail.com

Više