Preskočite na glavni sadržaj

Branki Primorac književna nagrada 'Anto Gardaš'

Književnici Branki Primorac za knjigu 'Zvonka Zmaj i Tri kavalira' uručena je, u knjižari Nova u Osijeku, književna nagrada 'Anto Gardaš' koju sedmi put po redu dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika (DHK) i slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak DHK.
url: http://www.dhk.hr
Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovijedaka za djecu i mladež u znak sjećanja na bogati književni opus osječkog književnika Ante Gardaša (1938.-2004).
Od 26 prispjelih radova prosudbeno povjerenstvo, u sastavu Tito Bilopavlović, Stjepan Tomać i Dubravka Težak, u uži je izbor odabralo djela Jelice Gjenero, Stjepana Lice, Branke Primorac, Đurđice Stuhlreiter i Ivana Ujevića.

Branka Primorac, ovogodišnja dobitnica književne nagrade 'Anto Gardaš' autorica je brojnih romana za djecu i mladež. U nagrađenoj knjizi 'Zvonka Zmaj i Tri kavalira' književnica Primorac govori o trojici dječaka koji su zbog svoga dobroga ponašanja dobili nadimak Tri kavalira te o djevojčici koja je zbog izvrsnog poznavanja borilačkih istočnjačkih vještina prozvana Zmaj. U knjizi se prepliću motivi suvremene mladeži sa svim njihovim problemima koji uključuju i mladenačku agresiju, rekla je Dubravka Težak iz prosudbenog povjerenstva.
 
Nagradu, koja se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, Branki Primorac uručila je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, istaknuvši kako je Grad Osijek pokrovitelj književne nagrade 'Anto Gardaš'. Dodala je kako je Osijek ponosan na jednog od najčitanijih književnika za djecu, autora između ostalog kultnog romana 'Duh u močvari' i drugih.

Na svečanosti dodjele književne nagrade 'Anto Gardaš' bila je nazočna i supruga pokojnoga osječkog književnika Marija Gardaš, koja je izrazila zadovoljstvo što se na taj način održava sjećanje na čovjeka koji je svoj život posvetio pisanju djela za djecu i mladež.

Ulomke iz nagrađene knjige Branke Primorac 'Zvonka Zmaj i Tri kavalira' čitala je poznata glumica osječkog HNK-a Anita Schmit.
(Hina)