Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački i beogradski eksperiment i animacija u fokusu festivala VIDEOEX

Festival eksperimentalnog filma i videa VIDEOEX, čije se 15. izdanje održava od 25. svibnja do 2. lipnja u Zürichu, posvetio je dio programa zagrebačkoj i beogradskoj sceni eksperimentalnog i animiranog filma. Program se sastoji od pet programa koje su selektirali Diana Nenadić, Festival 25 FPS i Duscha Kistler.
vrijeme: 31.05.2013.
mjesto: Švicarska; Zürich
url: http://www.videoex.ch/2013/

Program pod nazivom 'Beograd i Zagreb: nova Europa' sastoji se od osam programa, od kojih je pet posvećeno hrvatskom eksperimentalnom i animiranom filmu. Hrvatska filmska kritičarka i filmologinja Diana Nenadić pripremila je dva povijesna programa posvećena hrvatskom eksperimentalnom filmu: Zagreb Historical 1 - 1960s i Zagreb Historical 2 - Post 1960s Ping-Pong. Prvi program usredotočen je na redukcionističke trendove u kinoklupskoj produkciji 1960-ih koji su obilježili jedinstveni zagrebački festival eksperimentalnog filma GEFF (Genre Film Festival), a drugi govori o suživotu filma i videa u post-geffovskim desetljećima. Diana Nenadić također će predstaviti programe švicarskoj publici.

Festival 25 FPS napravio je izbor iz suvremene produkcije hrvatskog eksperimentalnog filma i videa, također podijeljen u dva programa. Site Specific donosi uglavnom videoradove suvremenih hrvatskih umjetnika, dok je Re-animacija stvarnosti posvećena hibridima eksperimentalnog, animiranog i igranog filma. Programe će predstaviti Sanja Grbin, jedna od selektorica Festivala 25 FPS, koja je ujedno i članica žirija ovogodišnjeg natjecateljskog programa.

Program hrvatske animacije donosi niz nagrađivanih radova hrvatskih animatora. Obuhvaća i neke od klasičnih naslova ranih 1960-ih, ali je uglavnom usredotočen na noviju produkciju i radove autora koji su obilježili animaciju u posljednjih 10-ak godina. Program je kurirala Duscha Kistler, umjetnička direktorica Međunarodnog festivala animiranog filma Fantoche.

Izvor: HAVC