Preskočite na glavni sadržaj

Beppu Project – rezidencije 2013

U japanskom gradu Beppu, otok Kyushu, organizira se rezidencijalni program za različite discipline unutar suvremene umjetnosti, na temu 'prostor – vrijeme'. Rok prijave istječe 21. lipnja 2013.
prijava: 21.06.2013
mjesto: Beppu, Japan
url: http://www.beppuproject.com
Od umjetnika se očekuje da produciraju novi umjetnički rad koji će biti prikazan na jednoj ili dvije ulice u centru Beppua. Umjetnici bi svoj umjetnički projekt trebali osmisliti u kontekstu suradnje s lokalnom zajednicom (mali dućani, kafići, restorani). Uz umjetnički projekt, umjetnici se potiču na organizaciju foruma – diskusije s lokalnom zajednicom, primjerice u kafićima, kako bi razgovarali i razmjenjivali ideje o umjetničkom radu. Ključno je da umjetnici stvaraju u suradnji s lokalnim stanovništvom ili gospodarstvom, ili da uključe stanovništvo u svoj rad.

Centar Beppua ima kvadratni tlocrt, a smješten je između Beppu kolodvora i morske obale. Umjetnici se ciljano pozivaju da rade na jednoj ili dvije ulice: jedna je prolazna ulica koja je bila glavna ulica u vremenu Edo, a druga je uska popločena uličica koja je sačuvala povijesnu memoriju. Umjetnički se radovi trebaju odvijati čitavim tijekom ulice, ali i u zatvorenim prostorima dućana, kafića, privatnih stanova, no jedan dio rada mora ostati vidljiv izvana.

Daleko od trajno povezanih centara, Beppu je grad srednje veličine lociran u sjeveroistočnom dijelu otoka Kyushu. U Beppuu se čini da vrijeme prolazi u drukčijem ritmu. Možda na vrijeme utječe velika količina prirodne tople vode koja je karakteristična za grad, a koja se u velikim količinama pojavljuje svake sekunde iz tla. Beppu je doživio doba prosperiteta s rastom gospodarstva zahvaljujući razvoju tercijarnih djelatnosti (Beppu je poznat kao spa centar). Mnogi slojevi povijesti sačinjavaju grad. Preklapaju se stare i nove infrastrukture. Grad je pun povijesti, no istovremeno strastveno živi u sadašnjosti i budućnosti.

Program se održava u minimalnom trajanju od 31 dana, od 1. rujna do 30. listopada 2013. godine. Iako je raspored fleksibilan, umjetnici bi trebali početi prezentaciju svog rada od sredine listopada te nastaviti tijekom studenog 2013.

Organizatori sudionicima osiguravaju podršku u iznosu od 250,000 japanskih jena, budžet za produkciju rada (u dogovoru s umjetnikom, maksimalno 650,000 jena), 3,000 jena dnevno, troškove povratne karte, smještaja.

Uvjeti za sudjelovanje:
- sudionici moraju stanovati izvan Japana;
- mogućnost komunikacije na engleskom ili japanskom jeziku;
- mogućnost boravka u Japanu tijekom čitavog rezidencijalnog programa;
- potrebno je pokazati dokaze prethodnog rada te umjetničke karijere.

Registracija se vrši online, a priloge poslati kao PDF (ne više od 3MB):
- informacije o prethodnom radu;
- prijedlog projekta za rezidencijalni program (maksimalno 500 riječi, te ilustracija ili fotografija);
- profil umjetnika.

Više