Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Kožarić: Kada i kako umjetnik zna da je El Grecov kolega

U ponedjeljak, 10. lipnja, s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Inkubator, otvara se izložba Ivana Kožarića 'Kada i kako umjetnik zna da je El Grecov kolega'. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.
vrijeme: 10.06.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Inkubator, Tkalčićeva 30
url: http://www.galerija-inkubator.hr
Riječ je, o izložbi koja predstavlja maleni hommage jednomu od  najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća na ovim prostorima – Ivanu Kožariću, a ujedno služi i kao zanimljiv antipod onomu što će se od 21. lipnja do 22. rujna  događati u Münchenu. Glasovita Haus der Kunst, u suradnji sa zagrebačkim MSU-om,  organizira dosada najveću retrospektivu djela uvaženoga akademika, naziva  Freiheit  ist ein seltener Vogel (Sloboda je rijetka ptica).

Zagrebačka izložba uključivat će neka poznata, ali i neka  rijetko viđena, pa i sasvim nepoznata djela velikoga umjetnika, a Inkubatoru se  posebno svidjela ideja 'izvrtanja perspektive' i organiziranja izložbe gdje Kožarić ne bi bio autor i stvaralački subjekt, nego, sasvim obratno – izvor zanimljivih tematskih  motiva drugim značajnim umjetnicima i umjetnicama.

Hommage još i dodatno dobiva  na važnosti kada spomenemo da se izložba u Galeriji Inkubator otvara na 92.  rođendan ovoga velikana hrvatske umjetnosti – 10. lipnja. Tako će se na izložbi, a sve u suradnji s Udrugom za promicanje suvremene  umjetnosti Pernar, pronaći djela autora poput Vlade Marteka, Kate Mijatović, Boris  Demura, Zlatka Kopljara, Dalibora Martinisa i drugih. Ti će radovi, zajedno izloženi, ponuditi jednu sasvim atipičnu, ali i sasvim novu i zanimljivu perspektivu ideje velikih  umjetnika, a što Ivan Kožarić, bez imalo sumnje – jest.