Preskočite na glavni sadržaj

Bijenale mladih Mediterana - Mediterranea 16

Bijenale mladih Mediterana - Mediterranea 16 otvara se u četvrtak, 6. lipnja, u 18 sati, u Anconi. Međunarodni kustoski tim u sastavu: Slobodne veze/Loose Associations (Nataša Bodrožić, Ivana Meštrov), Alessandro Castiglioni, Marco Trulli, Claudio Zecchi, Nadira Laggoune, Delphine Leccas i Charlotte Bank odabrao je, putem natječaja,  220 umjetnika, koji sudjeluju na ovogodišnjoj izložbi. Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja.
vrijeme: 06.06.2013.
mjesto: Italija; Ancona
url: http://www.mediterraneabiennial.org
Program otvorenja (performansi, filmske projekcije, koncerti) u trajanju od tri dana zauzet će unutarnje i vanjske prostore lazareta Mole Vanvitelliana, građevine s početka XVIII stoljeća, smještene u anconskoj luci.

Hrvatski predstavnici na ovogodišnjem bijenalu su:
Igor Bezinović- Blokada
Tea Hatadi- Cenzura sreće
Ana Vuzdarić- Hertaforming
Antej Jelenić, Gildo Bavčević, Nina Jurić- Mreža solidarnosti
Kontraakcija- Scamnologija

Ovogodišnja tema Bijenala, Errors Allowed (Greške su dozvoljene), bavi se proizvodnjom i režimima znanja, te strategijama samoobrazovanja, uzimajući u obzir Mediteran kao lakmus općih previranja, gospodarskih, političkih i društvenih promjena u posljednje dvije godine. Odabrani autori i grupe autora problematiziraju specifičan društveni kontekst, uvjete rada, te mehanizme produkcije i recepcije umjetnosti i kulture unutar njihovih sredina. Izložba je artikulirana nizom podtema u dijalogu s pristiglim radovima: Univerzitet neposluha, Nove strategije aktivizma u javnom prostoru, Umjetnik/ca kao istraživač/ica, Umjetnik/ca-građanin/ka, Čija suvremenost?, Analiza kustoskog pristupa bijenalu Mediterranea 16.

Mediterranea 16: Errors Allowed rezultat je rada kustoskog tima i međunarodne mreže BJCEM koja okuplja više od sedamdeset članova i partnera s područja Europe, Bliskog istoka i Afrike. Izložba hrvatskih predstavnika/ca na bijenalu Mediterranea 16 održat će se krajem 2013. u Multimedijalnom kulturnom centru Split.
 
Partneri Bijenala / mreže BJCEM u Hrvatskoj: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka i Multimedijalni kulturni centar Split.