Preskočite na glavni sadržaj

'Dan D' u bivšoj industrijskog zoni Gredelja

Ovogodišnji 'Dan D', regionalna dizajnerska manifestacija Hrvatskog dizajnerskog društva, na kojoj će se kroz dvadesetak izložbi predstaviti više od 350 dizajnera, održat će se od 14. do 16. lipnja na novoj lokaciji - u prostorima bivše industrijske zone TŽV Gredelj u Strojarskoj ulici, a već od 10. lipnja festival će biti prisutan i u središtu grada.
vrijeme: 14.06.2013.
mjesto: Zagreb; TŽV Gredelj
url: http://2013.dan-d.info
Preseljenje festivala iz 'stare klaonice' u "impresivan prostor ogromnog potencijala za kreativne industrije" organizatori su na konferenciji za novinare istaknuli kao najveću novost četvrtog izdanja festivala. Najavljena je i mogućnost da ta zaštićena kulturna cjelina iz 19. stoljeća, u suradnji Zagreb Holdinga i Grada Zagreba, postane mjesto okupljanja kreativaca i kreativne industrije, odnosno svojevrsni zagrebački kreativni klaster po uzoru na uspješne europske primjere.

Središnja tema festivala je 'Dizajn i grad' kojoj je cilj propitati odnos svih vidova dizajnerske aktivnosti i urbanog prostora te pokazati kako sve dizajn mijenja lica gradova, no programski direktor Marko Golub najavljuje da će se u opsežnom diskurzivnom dijelu baviti i drugim akutnim temama poput strateških nacionalnih dokumenata za dizajn, revitalizacije kulturne baštine, problematikom dizajna i edukacije te bolje integracije prostora u lokalnu zajednicu.

Programski direktor Nikola Radeljković upozorio je da se festival radi s minimalnim sredstvima, uz maksimalan entuzijazam mladih dizajnera, no pitanje je, ocijenio je, koliko će dugo kreativci još dugo moći djelovati bez ozbiljne institucionalne potpore.

Festival kroz glavnu izložbu mladih autora (D-izložbu), prodajnu izložbu (D-market), komercijalnu izložbu (D-industrija) te popratne gostujuće izložbe dizajnerskih škola, fakulteta, udruga, predavanja, diskusije i radionice predstavlja vrhunsku dizajnersku produkciju iz Hrvatske i regije.

D-izložba će predstaviti četrdesetak projekata s različitih područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja, od produkt dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, preko modnog dizajna, ilustracija do interdisciplinarnih projekata.

Na D-marketu izlažu se i prodaju probrani domaći i regionalni dizajnerski 'brendovi' i nositelji malih kvalitetnih produkcija, a D-instalacije će predstaviti rezultate radionice pod vodstvom umjetnice Ivane Franke, u izvedbi mladih arhitektica i dizajnerica.

U halama prostranog Gredeljeva kompleksa postavit će se i izložba domaćih komercijalnih dizajnerskih robnih marki, tvrtki Kvadra, Artisan, Regeneracija, Element, kao i gostujuće međunarodne i domaće izložbe.

Predstavit će se i radovi studenata Studija dizajna u Zagrebu, Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu te Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Program Radni Dan D nastoji povezati mlade dizajnere, gospodarstvo i poduzetnike, dok su ovogodišnje radionice vezane su za aktualnu tematiku festivala i specifična područja dizajnerske i teorijske prakse.

Satelitski program obuhvaća niz događanja tijekom radnog tjedna ususret vikend programu Dana D, među kojima su zbog dobivanja dozvola još upitne D-demonstracije, privremeno naseljavanje napuštenih gradskih prostora sadržajima dizajna i ulične umjetnosti, no održat će s programi u kojima će sa svojim prostorima za rad, galerijama i trgovinama sudjelovati već afirmirani dizajneri.
(Hina)