Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nede Mirade Blažević-Krietzman

U četvrtak, 20. lipnja, u 19 sati, u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', otvara se izložba 'Sv.Zvi.Jezde St.Ars' Neda Mirande Blažević-Krietzman. Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja.
vrijeme: 20.06.2013. 19,00
mjesto: zagreb; Studio Moderne galerije 'Josip Račić', Margaretska 3
url: http://www.moderna-galerija.hr
Volim igre riječima koje nastaju putem multilingualnih asocijacija. Svaki jezik ima vlastiti način na koji stvara nove riječi čija značenja su i zagonetna i zabavna. Naprimjer, hrvatska riječ 'svetac' je izvedena iz latinske riječi 'sanctus', što znači 'svet-a'. Skraćenica za riječ 'svetacica' je 'sv'. Hebrejska riječ 'zvi' znači na hrvatskome riječ 'jelen'. U mnogim mitologijama 'jeleni koji jezde po nebu' su opisani kao nadnaravna bića. I sada, ako povežemo skraćenicu 'sv.', hebrejsku riječ 'zvi' i hrvatsku riječ 'jezde', dobivamo kovanicu 'sv.zvi.jezde'.


Naravno, imenica 'zvijezde' postoji u hrvatskome jeziku i znači 'svíjetla tijela koja su noću vidlijiva na nebu'. Riječ 'zvijezda' se također koristi kao metafora za poznate, slavne osobe: one (metaforički) sjaje. Svrha igara riječima koje nastaju putem multilingualnih asocijacija je u njihovim pro-izvodima: mnogojezičnim kovanicama. To je dakle način na koji sam došla do naslova na hrvatskome za moju seriju fotokolaža Sv.Zvi.Jezde - Recikliranje popkulturnih simbola, nastalih 2011/12. godine.