Preskočite na glavni sadržaj

MaxArtFest 2013 - 'Povratak Europe'

MaxArtFest 2013 - 'Povratak Europe'
'Povratak Europe' prva je scenska svečanost kojom Grad Zagreb započinje obilježavanje ulaska Hrvatske u EU. Kazališno multimedijalni projekt u tri čina premijeru ima 15. lipnja, s početkom u 20,30 sati. Publika posebnim art- tramvajem prati glumce i performere na Kvaternikovom trgu čijim podzemljem (nivo -3, garaža Kvaternikov trg) vlada bik Zeus i u kojem se rađa novi svijet, dijete Europe i Zeusa.
vrijeme: 15.06.2013. 20,30 h
mjesto: Zagreb
url: http://www.maxartfest.com

Hoće li se ljudi pretvoriti u medvjede, vukove i jelene ili će se životinje pretvoriti u ljude i  zašto je jedan astronaut spaljen…, otkrijte u kontroverznom projektu  'Povratak  Europe', multimedijalnom događaju nastalom prema drami ”Povratak Europe, krave” iz 1990. (Plima Zagreb, 1996) autora i redatelja Lea Katunarića!

Što to mi unosimo u taj novi svijet i što nas u njemu zapravo očekuje objašnjava ovaj tekst napisan još 1990. godine, između raspada bivših sistema i ratnog ulaska u demokraciju.


Kratak sadržaj:

Prosječna hrvatska obitelj rezimira svoj život prije nego što će ući u Europsku uniju. Obitelj tada shvati da nije sama, da osim jedne majke i jednog oca postoje i, najmanje, druga majka i drugi otac. Svi se oni neprestano međusobno bore sa velikom količinom uspomena, ostataka ideologija, komadića ratova, pervertiranih snova... Uvjeravaju Sina i Kćer da su dovoljno snažni sami, da sve te arhivirane uspomene nisu samo besmislene emocije nego njihova prava snaga. Umjesto Europe odabiru još jednu, posljednju pobunu. Izlaze iz podzemlja i otimaju tramvaj prepun putnika! Progonjeni gradom od specijalnih snaga policije i delegata Europske unije pokušavaju otetim putnicima objasniti zašto je njihova ideja života bolja od bilo koje druge. Sve završava u međusobnom optuživanju i destrukciji. Na kraju dolaze mehanički likovi koji uskrsavaju i resetiraju Obitelj te joj tako omogućuju postati dio Unije.

Tekst i režija - Leo Katunarić
Adaptacija teksta i dramaturgija - Željka Udovičić - Pleština
Scenografija - KadeleGrupa i Leo Katunarić
Kostimografija - Milena Jurmić
Originalna glazba i izbor - KadeleGrupa
Glumci: Tomislav Kvartuč, Nađa Josimović, Alan Katić, Zoran Kelava, Martina Kartelo, Maja Ožegović
Sudjeluju: DADAnti, Gildo Bavčević, Ilija i Zrno žita (bend), Ivan Fijolić

MaxArtFest 2013. / Festival suvremene umjetnosti
Organizatori: Centar za kulturu i informacije Maksimir i KantunArt
Uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstva kulture RH