Preskočite na glavni sadržaj

Blaž Klarić: Kosti

U utorak, 18. lipnja, u 20 sati, u Galerija umjetnina Split, u sklopu ciklusa 'Utorkom u Galeriji - Fast Forward' otvara se izložba Blaža Klarića 'Kosti'. Autor predgovora je student povijesti umjetnosti Rudolf Maretić.
vrijeme: 18.06.2013. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Izložbom rada iz ciklusa Kosti Blaž Klarić nastavlja se na svoju prijašnju seriju izlaganja ciklusa Blunt. Novi ciklus nastaje iz želje da se kroz banalizaciju nizova objekata naglasi prisutnost  traume kao važni pozadinski motiv izložbe. Samim činom izlaganja, pri čemu do izražaja dolazi bezličnost i sterilnost, umjetnik ga čini javnim, odnosno šire društvenim problemom. Prvo djelo iz ciklusa Kosti odnosi se na krhkost i osobni pristup u korištenju materijala, pri čemu dolazi do spoja monumentalnog stupovlja i organskog materijala želatine. Prevladava dojam apsolutnog uklapanja u izložbenu prostoriju što se postiže simulacijom konstruktivne uloge nosača. 20 potpuno različita elementa u konačnici tvore četiri stupa koji se protežu od poda do stropa izložbenog prostora.

Iako stupovi imaju izražene stilske elemente, umjetnik ih ne želi svrstati u prepoznatljivi  stil ili arhitektonski red. Stupovi su napravljeni od stirodura i prekriveni slojem bijele boje kako bi im se pojačala monumentalnost. Bezbojna želatina organski je materijal napravljen mljevenjem goveđih kostiju, odakle  i naziv  ciklusa. Organskim elementom, razlivenom želatinom, umanjuje se efekt čvrstine i monumentalnosti i uvodi osjećaj traume. Umjetnik ne razrađuje samo pitanje strukture već se dotiče i snažnih emocija, poput straha od biološkog poretka i propadljivosti tjelesnosti. (Rudolf Maretić)