izložba

Put doma za Dan Otoka


vrijeme: 17.06.2004. - 25.06.2004.20 sati
mjesto: Split, Dioklecijanovi podrumi
organizator: Udruga za zaštitu okoliša Sunce, u suradnji sa studijem za dizajn i multimediju Profesionalci+ te Hrvatskim udruženjem likovnih umjetnika (HULU) Split

Na izložbi Put doma, koja se otvara u Dioklecijanovim podrumima u Splitu 17. lipnja o.g. s početkom u 20 sati, bit će predstavljeni multimedijalni radovi na temu otoka.

Sudionici izložbe su:

Ladislav Galeta
David Larcher
Kolja Marković
Dan Oki
Dubravko Kuhta
Sandra Sterle
Dunja Sablić
Nikola Bajto i
Duška Boban


Projekt "Put doma"

Udruga za zaštitu okoliša Sunce, u suradnji sa studijem za dizajn i multimediju Profesionalci+ te Hrvatskim udruženjem likovnih umjetnika (HULU) Split, provodi projekt Put doma čiji je cilj poticati dijalog o istinskim vrijednostima i načinima očuvanja tradicionalnih vrijednosti života na otocima, kojima se njeguje njihovo prirodno i kulturno naslijeđe.
Projekt Put doma, dio je projekta od međunarodne važnosti Odgovorni turizam i ekoregijska zaštita srednje i južne Dalmacije, koji Udruga Sunce provodi sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode - WWF-om (World Wide Fund for Nature). Taj ekoregijski projekt uključuje dalmatinske otoke i obalu, ključno područje biološke raznolikosti, koje je još uvijek zadržalo izvorne prirodne karakteristike te specifične mediteranske regije. Vanjski dalmatinski otoci – Vis, Lastovo i Mljet – ne samo da su iznimni primjeri ove biološke raznolikosti, već su utočište tradicionalnih životnih stilova i prirodnog načina života, jedinstvene kulture te očuvanog dalmatinskog krajolika. Izazov projekta je omogućiti održivi razvoj i zaštitu okoliša za dobrobit lokalnog stanovništva.
Potaknuta takvim nastojanjima i dugogodišnjim radom u očuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti na dalmatinskim otocima, Udruga Sunce inicirala je stvaranje filma, ali i cjelovitog projekta Put doma, o reinterpretaciji tradicije na otocima te njene važnosti u kontekstu održanja zajednice i odgovornijeg promišljanja o suodnosu prirode i čovjeka.
Očuvanje kulturne baštine, ali i njeno prilagođavanje promijenjenom društvenom kontekstu, kroz aktivno sudjelovanje mladih, polazišta su ideje predstavljanja otoka kao riznica mediteranskog naslijeđa.
Metafora svih otoka, filmom Put doma, predstavljena je kroz tradicionalnu proslavu Sv. Nikole, koja se svake godine 6. prosinca obilježava u Komiži na otoku Visu.
Blagdan Sv. Mikule, zaštitnika pomoraca, putnika i ribara, svetkuje se uz crkvena zvona, lomaču, procesiju pokornih i pepeo posvete. Drevnim obredom spaljuje se stara brodica koja je svoj životni vijek časno odslužila na moru, kao žrtva i molitva za blagoslov na moru.
Komiško žrtveno spaljivanje, samo je dio priče o otocima koji život mladosti mogu ostvariti jedino kroz iskustvo starosti, jer svaki put naprijed uvijek je zapravo povratak doma.
Ovom inicijativom, prvom takve vrste u Hrvatskoj, želi se ukazati na vrijednost i važnost otoka za cjelokupni prirodni i kulturni identitet Hrvatske, ali i istaknuti potrebu za cjelogodišnjim ulaganjem u ove najvrjednije hrvatske resurse. Proglašavanjem Dana Otoka, želi se ostvariti pomicanje političke i medijske pozornosti s otoka kao turističkog proizvoda na same otočane i njihov život iza kulisa turizma.
"Zemlja s tisuću otoka" duguje bar jedan dan u godini, u cijelosti učiniti svojim Danom Otoka. Jedan dan posvećen otocima svakako ne može biti dovoljno, ali on može biti početak cjelogodišnje brige i ulaganja u održivi razvoj naših otoka.
Podržavanjem inicijative, pomozimo da Dan Otoka postane 365 dana brige i čuvanja naših posljednjih riznica mediteranskog naslijeđa; pomozimo otocima živjeti, ali ne kao odmarališta za druge već kao istinsko vrelo života – kao što su to oduvijek i bila.
Neka inicijativa Dana Otoka i službeno postane simboličan jedan dan za Otoke, ali cijela godina za Otočane.

Dragan Šupe,
Communications Officer
www.sunce-st.org


Izložba ostaje otvorena do 25. ovoga mjeseca.