Preskočite na glavni sadržaj

Posvećenje proljeću / Damir Stojnić

U utorak, 9. srpnja, u 21 sat, u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, otvara se samostalna izložba Damira Stojnića pod nazivom 'Posvećenje proljeću'. Izložba ostaje otvorena do 21. srpnja.
vrijeme: 09.07.2013. 21,00
mjesto: Dubrovnik; Galerija Otok, Art radionica Lazareti, Frana Supila 8
Proljeće je razdoblje oz(r)ačeća; zračno-peludnog kopuliranja; ili re-koncipiranja Sveočitovanosti; ili prokreacijskog obnavljanja svekolike povezanosti između zemaljske i nebeske prirode. U to ošamućujuće doba (stereotipno je uvjerenje da tjera na zaljubljivost i drijemež) nisam sklon prenaglašenim i dorađenim (hiper-konceptualiziranim) stvarima. Rekoh sebi: 'Izložit ću sve, bez nekog reda i načina, onako kako je, uostalom, i nastajao taj konglomerat od četrdesetak akvarela'. Sve što ih povezuje osjećaj je proljeća, iako su nastajali u sva godišnja doba tijekom posljednjih 13 godina.

Cvjetovi-gradovi-kašteli, ljudi – leptiri, pčele s košnicom u kornjačinom oklopu u čijem se 'saću' legu ljudski fetusi, eros i tanatos, proljetna depresija ili proljetno čišćenje… Tu se nalazi svo moje životno i od njega neodvojivo, umjetničko nastojanje svedivo na nekoliko rečenica drevne indijske mudrosti*, a one govore o transcendentnom 'vječnom proljeću' koje, nevidljivo i nespoznato, vlada i unutar ove, kemijske sfere nastajanja i (i)sparavanja materijalnih oblika i koje je životodajni, potičući, transcendentni i imanentni Pra-izvorni Du/ah.

Damir Stojnić, slikar, performer, kustos i slobodnjak, rođen 1972. u Rijeci. Diplomirao slikarstvo na ALU-Zagreb. Od 1995-te godine izlagao na preko stotinu skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja: 2010. Nagradna izložba Zavičajnog muzeja- Rovinj,  2007. II.nagrada na 'trijenalu hrvatskog akvarela,  2002. otkupna nagrada MMSU-Rijeka na 15. međunarodnom trijenalu originalnog crteža.