Preskočite na glavni sadržaj

4. kongres hrvatskih arhitekata - poziv

Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata organiziraju 4. kongres hrvatskih arhitekata, koji će se pod simboličnim nazivom Zemlja održati od 27. do 29. rujna 2013. u Osijeku. Prijave su otvorene do 15. srpnja.
vrijeme: 27.09.2013.
prijava: 15.07.2013
url: http://www.uha.hr
Ozbiljnije nego ikad, Kongres koincidira s događanjima od ključnog utjecaja na razvoj prostora i arhitektonske djelatnosti – ulaskom Hrvatske u EU, novim zakonima o gradnji i prostornom uređenju i izradom strategije prostornog razvoja što će svakako biti u fokusu interesa kongresnih zbivanja.

Ime Kongresa je višeznačno i simbolično te je upućeno na aktualni trenutak hrvatske arhitekture i moguće optimistično čitanje složenosti i, često, naizgled, nerješivih problema svakodnevice:
- zemlja kao teritorij - mogućnosti koje se otvaraju pristupanjem EU, baš kao i naša sposobnost za opstankom na širem tržištu;
- zemlja kao osnovni element hrvatske razvojne i prostorne politike, utemeljene na očuvanosti izvornih prirodnih i poljoprivrednih pejzaža;
- zemlja kao izvor posla - potencijal arhitektonskih intervencija vezano uz afirmaciju ruralnih i agrikulturnih krajolika te infrastrukturnih zahvata u nedirnutu prirodu;
- zemlja kao element kojem se vraćamo nakon desetljeća provedenog u groznici neoliberalne prostorne ekspanzije;
- zemlja kao podsjetnik na trajne i nikad uistinu vrednovane zasade umjetničke i intelektualne skupine 'Zemlja', osnovane u jeku globalne krize, 1929. godine i predvođene kolegom Dragom Iblerom.

Ovogodišnjim kongresom nastojat ćemo proširiti područja razgovora na našoj struci komplementarne i srodne discipline te očekujemo sudjelovanje međunarodnih i domaćih arhitekata, sociologa, ekonomista, pravnika, agronoma, kulturnih djelatnika i dr.

U ovom trenutku potvrdili su nam svoj dolazak eminentni inozemni stručnjaci: Louis Becker (Henning Larsen Architects, Danska), Dickon Robinson (predsjednik savjeta za prostorno uređenje države, Velika Britanija), Angela Brady (predsjednica RIBA-e, Velika Britanija), Tobia Scarpa (arhitekt i dizajner, Italija), te Mario Cucinella (arhitekt, vodeći stručnjak za održivi razvoj, Italija).