Preskočite na glavni sadržaj

2Fik - Queer intervencija na Bukovcu

2Fik, kanadski multidisciplinarni umjetnik, od 11. srpnja počinje raditi na adaptaciji 'Hrvatskog narodnog preporoda' u Muzeju suvremene umjetnosti, s vanjske strane muzeja, gdje će 17. srpnja, između 10 i 15 sati, izraditi niz autoportreta sa svim Bukovčevim likovima, u svojoj interpretaciji.
vrijeme: 11.07.2013.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://2fikornot2fik.com
2Fik se bavi pitanjima identiteta, integracije i imigracije, istražujući jaz koji može nastati između osjećaja pripadnosti osobe kulturi i svjetonazornog pristupa društva toj osobi. U Zagrebu će 2Fik 'prekrojiti' Bukovčevo djelo 'Hrvatsko narodni preporod', dajući mu queer kontekst. Za ovu instalaciju bilo je potrebno nabaviti čak 44 različitih muških i ženskih kostima, koji Bukovčeve likove predstavljaju u suvremenoj i alternativnoj verziji.


8.kolovoza održava se prezentacija njegovog rada u MSU-u a djelo će ostati u postavu muzeja. Njegova nova serija se sastoji od radova na temelju poznatih, kanonskih i klasičnih slika koje reinterpretira na suvremen, intiman i politički način. U Hrvatskoj je zainteresiran za rad na osnovu svečanog zastora 'Hrvatski narodni preporod' Vlahe Bukovca, ne bi li to ‘čisto hrvatsko’ djelo izložio queer intervenciji.