Preskočite na glavni sadržaj

3.međunarodna izložba gluhih umjetnika u Puli

U Puli se, od 15. do 19. srpnja, održava 3.međunarodna izložba gluhih umjetnika, pod nazivom 'Stvaralaštvo iz tišine'. Sudjeluje 28 gluhih umjetnika iz Italije , Rusije, Mađarske, Francuske, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske.
vrijeme: 15.07.2013.
mjesto: Pula
url: http://www.svijet-tisine.hr
Umjetnost gluhih ima svoje mjesto u povijesti umjetnosti i baš umjetnost kao inspiracija dovodi zanimljive gluhe umjetnike na ovu izložbu u Pulu. Snagom svoga duha i uronjenost u svijet tišine pogoduje gluhim umjetnicima u punoj kreativnosti , koncentraciji i svojevrsnoj discipline u stvaranju umjetničkih dijela.

Očito tišina kao barijera u svakodnevnom životu je nedostatak, ali u rastu umjetničkog nadahnuća djelo njome dobiva novu dimenziju.

Udruga Svijet tišine je udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske osnovana u Zagrebu 2006., koja već sedmu godinu djeluje na području Republike Hrvatske, a u svrhu promocije kulture gluhih i nagluhih te poticanje integracije gluhih osoba kroz umjetnost. Jedna od misija rada Udruge je otvaranje mogućnosti  mladim gluhim umjetnicima da se uključe u rad Udruge, da se probude iz svoje pasivne anonimnosti i da se ohrabre u likovnom izričaju.

Udruga sustavno radi na promociji kulture gluhih organizirajući mnoge izložbe u zemlji, a veliki uspjeh je postignut na međunarodnoj kulturnoj suradnji. Kao dobar primjer međunarodne kulturne suradnje ostvarena je s Italijom - Ente Nazionale Sordi Milano (ENS).

Već 7 godina gluhi umjetnici - članovi udruge sudjeluju na međunarodnom natjecanju za gluhe umjetnike u gradu Cuvio-Italija, gdje gluhi umjetnici iz Hrvatske osvajaju prestižne nagrade i priznanja. Sudjelovali su na međunarodnim natjecanjima i izložbama u Rimu, Milanu, Tirani, Reimsu, Kölnu, Japanu……

Posebnu nagradu (zlatnu medalju) dobila je udruga za rad na umrežavanju udruga u kulturi u zemljama EU pa i šire. Predsjednica udruge po struci je turistički menadžer koja u svom radu povezuje elemente kulture i turizma, te tako vrši promocija turizma RH, kao poželjne turističke destinacije.

Izvor: www.barkun.hr