Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba "Hrvatska ratna fotografija - Dubrovnik 1991.-1992."

Povodom obilježavanja 5. obljetnice otvorenja izložbe "Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. - 1995." te u sklopu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, jučer je u tvrđavi Imperijal na Srđu otvorena tematska izložba iz Zbirke fotografija "Hrvatska ratna fotografija – Dubrovnik 1991. – 1992.".
mjesto: Tvrđa Imperijal, Dubrovnik
Autori izložbe i likovnog postava su Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš, a izložbu je organizirao Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, uz potporu Ministarstva kulture.

Kroz više od sto odabranih dokumentarnih i umjetničkih fotografija istaknutih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka, Mila Kovača i Božidara Gjukića, šira javnost ima prigodu upoznati bogatstvo građe o Domovinskom ratu koja se čuva u Zbirci fotografija i dokumentaciji Muzeja.

Izložene su i umjetničke fotografije slikarice Anne Marie Grill, kao i iznimno vrijedne dokumentarne fotografije spaljenih Konavala i Župe dubrovačke koje je u dramatičnim uvjetima okupacije snimio Tomo Žanetić.

Varina Jurica Turk posebnu je zahvalnost izrazila Upravi Slobodne Dalmacije koja je omogućila pristup i istraživanje u njezinu foto arhivu, odakle je i najveći dio prikupljene fotografske građe.

U tom neiscrpnom vrelu čudesnih ratnih snimaka, naglasila je, sačuvan je i veliki broj fotografija s dubrovačkog područja čiji autori su najzvučnija hrvatska ratna fotoreporterska imena, poput Boža Vukičevića, Željka Maganjića, Feđe Klarića i mnogih drugih.

Ustvrdila je i kako je, osim tematike, za sve autore zastupljene na izložbi zajedničko i to da su svoje snimke darovali Muzeju kako bi združenim snagama nastavili borbu protiv zaborava i neprimjerenog odnosa društva prema Domovinskom ratu.

U prigodi otvaranja autori izložbe još su se jednom zahvalili brojnim braniteljima i građanima koji su izvorne ratne fotografije iz svojih osobnih albuma poklonili Muzeju, pomažući mu na taj način u utvrđivanju istine o "našim danima ponosa i slave".