Preskočite na glavni sadržaj

Guillermo Giampietro izlaže u Rovinju

Guillermo Giampietro izlaže u Rovinju
U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak, 20. kolovoza, u 21 sati, svojom samostalnom izložbom performansa i videa 'Mundus Concentratus' i 'Tip Tap',  predstavlja se argentinsko-talijanski umjetnik Guillermo Giampietro. Izložba je otvorena do 8. rujna.
vrijeme: 20.08.2013. 21,00
mjesto: Rovinj; Zavičajni muzej grada Rovinja, Trg maršala Tita 11
url: http://www.muzej-rovinj.com
Eksperimentalni aspekt umjetničkog istraživanja Guillerma Giampietra usmjeren je prema stalnom osmišljavanju novih izraza koji kidaju vizualne stereotipe upotrebom raznih instrumenata, od performansa i videa do riječi, i istražuju područja koja je sama autorova umjetnička poetika zapostavila, područja sastavljena od detalja, slika, natpisa, slika u slici, odlomaka preživjelog.

Video instalacija 'Mundus Concentratus' izgleda kao susret površina. U video slici uslojavaju se poticaji, dok u zemljanom krugu razvijaju se njegovi učinci (performans ili njegovo nepostojanje). Na takav način postaje jedna vrsta stroja koji upija okolne poticaje isključujući u isto vrijeme mnoštvo kratkotrajnih događaja. Igra prisutnosti/odsutnosti u usporedbi sa stvarnosti kruga/zemlje postavljenog ispred video projekcije. Riječ je o jezičnoj dekonstrukciji u kojoj raščlanjenje video instalacije u svojoj neprekidnosti bez početka i bez kraja, stvara unutar sebe vremenska trajanja. Ona se pojavljuju i nestaju, upijajući druge vremenske jezgre koje se raslojavaju i prazne. Vremenski slijed se određuje sakrivajući spojeve koji ga čine događajem.

'Tip Tap' je vrsta plesa vrlo poznata u razdoblju između početka tridesetih godina sve do pedesetih, međutim, u video performansu radi se o umjetničkom djelu u kojem se ritam, riječ, pokret i nedostatak pokreta konceptualno isprepliću kroz ostvarenja dvaju umjetnika koji zadržavaju posebne uloge: jedan razvija ideju, a drugi interpretaciju.

Više nego video performans radi se o vizualnom scenariju, poetskom ekranu. Postanak prostora je pojam prekida događaja: sama riječ poprima značenje, ne kao zvučni čin, već kao goli kreativni izraz humanosti, slike videa i zvukovi kao da su nedokučivi i da izlaze iz ekrana stvarajući osjećaj pokreta i neodređenosti. Tijekom live performansa, nepokretno tijelo spikera i njegov glas se potvrđuju i izmiču s video projekcije potvrđujući se sa sabranim scenskim izgledom. Ovaj vizualni scenarij završava s likovima dvaju plesača Tip Tap-a, gdje ples prikazuje smisao naše sudbine, 'Tip Tap'.
 
Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.
 
Guillermo Giampietro - talijansko-argentinski umjetnik, osnovao je u Rosariju grupu eksperimentalne umjetnosti Cucaño koja ostavlja važan trag u povijesti argentinskih umjetničkih avangarda. 1989. godine dolazi u Trst i aktivno sudjeluje u postupku deinstitucionalizacije bivše psihijatrijske bolnice koju je pokrenuo Franco Basaglia, dugogodišnji voditelj 'Laboratoria P' Vizualnih Umjetnosti. Aktivno surađuje s 'GRUPPO 78'  za suvremenu umjetnost i 'Festivalom 404' za elektronske umjetnosti u Rosariju (Argentina). Više od dva desetljeća ostvaruje izložbe u Italiji, Austriji, SAD-u, Sloveniji, Meksiku, Hrvatskoj, Španjolskoj, Argentini i u drugim državama. Uvijek pažljiv prema odnosu između riječi, slike i zvuka, luta od slikarstva do videa, od instalacija do performansa. Od 2000. godine vodi i osmišljava, zajedno s Larom Baracetti, eksperimentalni program za radio Escuchame, kojeg proizvodi Inglobante Universale, a emitira se svaki petak na Radio Fragola. U listopadu 2012. realizirao je za Muzej Reina Sofia u Madridu, Španjolska, video 'Intervenciòn en la iglesia' u sklopu izložbe 'Perder la forma humana' kao seizmička slika osamdesetih godina u Latinskoj Americi. Od 2012. godine aktivno sudjeluje kulturnom mostu Italija-Meksiko između Gruppo 78 i značajnih meksičkih kulturnih organizacija.