Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren Avvantura Festival Filmforumzadar

Avvantura Festival Filmforumzadar otvoren je u subotu na prepunom starom rimskom Forumu, zadarskoj Poljani pape Ivana Pavla Drugog, projekcijom hongkongškog povijesno-borilačkog filma 'Veliki meštar' redatelja Wong Kar-waija, koji je otvorio i ugledni Berlinale.
vrijeme: 24.08.2013.
mjesto: Vukovar, Croatia
url: http://www.unima.hr/

Avvantura Festival Filmforumzadar ove se godine održava po četvrti put, a u tjedan dana od 24. do 31. kolovoza, koliko traje, u Zadru filmski ljubitelji i profesionalci uživat će u stotinjak filmskih ostvarenja od novih arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova sve do mainstream uradaka. Također će se održati i brojna popratna događanja poput tematskih radionica i izložbi.

U sklopu glavnog programa čije će se projekcije odvijati u dvorani novoga Kazališta lutaka bit će prikazani filmovi »Silent ones« redateljice Ricky Rijneke, »Soldate Jeannette« Daniela Hoesela, »Tango Libre« Frederica Fontayna, »Epizoda u životu berača željeza« Danisa Tanovića, »Obrana i zaštita« Bobe Jelčića te »Floating skycrapes« Tomasza Wasiliewskoga.

Filmove glavnoga programa, kojega čine europske koprodukcije, ocjenjivat će renomirani međunarodni stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune.

U kinu na otvorenom, za najširu publiku, na starom rimskom Forumu, ove godine bit će prikazani filmovi izvan konkurencije. Tu je Linklaterov hit »Prije ponoći« s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy u glavnim ulogama koji su odavno osvojili gledatelje s prethodna dva filma iz trilogije »Prije svitanja« i »Prije sumraka«. S festivala u Cannesu dolazi film »Like father, like son« japanskog redatelja Hirokazu Kore-eda, »Broken circle breakdown« belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena te domaći, zadarski film »Mali div« Igora Goića.

I ove godine Avvantura Festival Filmforumzadar okrenut je mladim redateljima, pa u sekciji »Prvi i drugi film« donosi naslove poput: »Hide your smiling faces« koji je režirao, montirao i za njega napisao scenarij Daniel Patrick Carbone, zatim »Compliance« Craiga Zobela te »Villegas« argentinskog redatelja Gonzala Tobala.

Na Avvantura festivalu bit će prikazani i dokumentarni filmovi: »Okupacija u 27 slika« Pave Marinkovića, »U braku sa švicarcem« Arsena Oremovića i »Michael H. profesija: redatelj« Yvesa Montmayeura, dok će u programu »Klasici na Jadranu« biti prikazani filmovi iz retrospektive Roberta Bressona.

Iako je Grad Zadar potpomogao festival s oko 200.000 kuna, ove godine ipak će se za projekcije u sklopu glavnog programa naplaćivati ulaznice u iznosu od 15 kuna. (Hina)