Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan kajkavske kulture od 6. do 15. rujna

Festivalska večer starih kajkavskih skladbi 'Popevke za navek' u petak, 13. rujna, i 48. festival kajkavskih popevki u subotu, 14. rujna, vrhunac su programa Tjedna kajkavske kulture Krapina 2013. predstavljenog na konferenciji za novinare u Krapini.
vrijeme: 06.09.2013.
mjesto: Krapina
url: http://kajkavske-popevke.hr/

"Tjedan kajkavske kulture doživljava svoje 48. izdanje i nešto što toliko dugo traje sigurno ima svoju kvalitetu. U programu se može pronaći ponešto za svakoga", rekao je na predstavljanju programa Ivica Cerovečki, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, glavnog organizatora manifestacije.

Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički, zabavni i sportski program koji bi trebao privući veliki broj posjetitelja iz Zagorja, ali i okolnih županija, budući da su ove godine uloženi veliki napori upravo na omasovljenje Tjedna kajkavske kulture, dodao je Cerovečki.

Što se tiče kulturnog dijela manifestacije u subotu, 7. rujna, otvara se izložba Izbor iz Kerameikonove zbirke suvremene svjetske keramike, a u ponedjeljak će se u Franjevačkom samostanu u Krapini otvoriti izložba "Iz fundusa franjevačkog samostana".

Na programu je i 12. znanstveni skup "Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća" koji se u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održava također u ponedjeljak, 9. rujna.

Pretposljednjega dana manifestacije, 14. rujna, predstavit će se brojne zagorske manifestacije poput "Babičinih kolača", "Štruklijade" i drugih, kojima je cilj očuvanje starih zagorskih običaja i tradicije.

Organizatori nisu zaboravili ni gospodarski segment manifestacije pa se 12. rujna na igralištu kod krapinske Osnovne škole Ljudevita Gaja otvara 21. zagorski gospodarski zbor, mjesto izlaganja svih značajnijih krapinskih obrtnika i gospodarstvenika.

Tjedan kajkavske kulture bogat je i sportskim sadržajima poput malog nogometa, stolnog tenisa, ženskog rukometa, borilačkih sportova a za cijelo vrijeme trajanja manifestacije održava se otvoreno Prvenstvo Krapine u tenisu – Memorijalni turnir "Jurica Mehun". (Hina)