Preskočite na glavni sadržaj

PIF za najmlađe: 'Grubzon' Kazališta lutaka Ljubljana

U sklopu 46. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, prvu inozemnu premijeru na sceni Kulturnog centra Travno u srijedu će imati predstava 'Grubzon', najpopularnija ovogodišnja produkcija Kazališta lutaka Ljubljana.
vrijeme: 11.09.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.pif.hr/

Nastala prema slikovnici britanske spisateljice za djecu Julie Donaldson, predstava je namijenjena djeci već od tri godine starosti. U Ljubljani je premijerno odigrana u travnju, a ovo joj je prvo gostovanje u inozemstvu.

"Iako unaprijed svjesni opasnosti pristajanja na 'instant dopadljivost', u ovo smo se krizno vrijeme odlučili za tekst za koji smo već unaprijed mogli znati da će privući pozornost, budući da djeca već vrlo dobro poznaju knjigu", kazao je u povodu gostovanja u razgovoru za Hinu ravnatelj Lutkovnog gledališča Ljubljana Uroš Korenčan.

"No, zahvaljujući dramatizaciji pjesnika Milana Dekleve i radu cijele autorske ekipe stvorili smo originalan, nov umjetnički artefakt, a da se istodobno nismo previše udaljili od originala", dodao je Korenčan, napomenuvši kako je predstava od premijere potpuno rasprodana.

"Grubzon" je priča o mišu koji zahvaljujući svojoj dosjetljivosti uspije izigrati opasne šumske grabežljivce. Puna obrata, humora i izvrsnih rima te originalnih ilustracija Nijemca Axela Schefflera, knjiga je od 1999. prodana u više od 10,5 milijuna primjeraka, dobila je nekoliko književnih nagrada, redateljski dvojac Jacob Schuh i Max Lang po njoj su snimili nagrađivani kratki crtić, a doživjela je i debi na Broadwayu i West Endu. U nas je objavljena u izdanju zagrebačkog nakladnika Ibis grafike i u prijevodu Krešimira Krnica. Godine 2004. na engleskom je izvorniku izašao nastavak "The Gruffalo's Child" (Grubzončić).

Kazalište lutaka Ljubljana (LGL) raspolaže sa šest dvorana s gotovo tisuću sjedala, u kojima igra čak 40 "živih" naslova – neke su predstave odigrane i više od tisuću puta - te u prosjeku desetak premijernih naslova godišnje, koje pogleda oko 110 tisuća posjetitelja.

Dobre rezultate Korenčan pripisuje orijentiranosti kazališta na održavanje umjetničkih standarda u vrijeme kada teatri sve više produciraju "box office" komade. "I mi to radimo, ali osim toga i eksperimentiramo s novim pristupima, poetikama i materijalima", istaknuo je.

Posljednjih godina, kazalište velik naglasak stavlja na produkcije usmjerene na publiku od 8+ i 11+ godina starosti, koju kazališta često pomalo zanemaruju. Mjesta popunjavaju i tako što su dio svojih kapaciteta otvorili nezavisnim producentima, koprodukcijama i raznim drugim oblicima suradnje.

"Zahvaljujući tome češće se pojavljujemo na uglednim festivalima, jedan od kojih je i PIF, čiji smo redoviti gosti jer smatramo kako je još uvijek riječ o referentnom mjestu na zemljovidu lutkarskih festivala Europe", kazao je Korenčan.

Nakon Zagreba, kazalište odlazi na Svjetski festival lutkarstva u Charleville u Francuskoj, najznačajniju manifestaciju lutkarstva u svijetu, gdje će gostovati s prošlogodišnjom produkcijom "Životinjska farma" prema romanu Georgea Orwella u režiji Vite Taufera. (Hina)