Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Ribar Palunko i njegova žena' u 'Žar ptici'

Predstava 'Ribar Palunko i njegova žena' u 'Žar ptici'
U zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Žar ptica' će se u srijedu, 25. rujna, u 19 sati, održati premijera predstave  'Ribar Palunko i njegova žena', prema istoimenoj slavnoj bajci I.B. Mažuranić, u režiji Dore Ruždjak Podolski i dramaturškoj obradi Tomislava Zajeca.
vrijeme: 25.09.2013. 19 h
mjesto: Zagreb, GK Žar ptica, Bijenička 97
url: http://www.zar-ptica.hr

'Ribar Palunko i njegova žena' jedna je od najljepših bajki slavne hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, koju zbog bujne mašte, nestvarnih mitoloških bića i virtuoznog pripovijedanja, često nazivaju hrvatskim Andersenom.

Priča ide ovako: Ribar Palunko priziva morsku vilu Zoru djevojku tražeći od nje da mu donese sreću. Zora djevojka se pojavi i pošalje ga kući, rekavši mu kako se najveća životna sreća nalazi upravo tamo. I zaista, pred kućom Palunka je čekala sirota djevojka koju on uze za ženu, a nedugo zatim rodi im se sin Vlatko. Međutim, Palunko nije shvatio mudru poruku Zore djevojke. Nije prepoznao sreću koja mu je poklonjena, njegove ambicije su bile puno veće. Zavidio je Morskom kralju i njegovom silnom bogatstvu. Njegova pohlepa odvući će ga u taj nepredvidivi, nestvarni svijet bogatstava, ni ne pomišljajući da sreću i životne vrijednosti treba tražiti u sebi samome.

Autorsku ekipu čine scenograf Igor Pauška, kostimografkinja je Barbara Bouerk, a skladatelj Stanislav Kovačić.

Igraju: Ante Krstulović, Nataša Kopeč, Drago Utješanović, Natalija Đorđević, Gorana Marin, Sanja Crljen, Karla Brbić i Marko Hergešić

Predstave se pretpremijerno igraju 20. rujna u 19 sati, 22. rujna u 11 sati, 23. rujna u 10 sati i 24. rujna u 10 sati.