Preskočite na glavni sadržaj

'Utopijsko nasljeđe socijalizma' od 2. do 5. listopada u riječkom Art-kinu

'Utopijsko nasljeđe socijalizma' donosi ciklus filmova koji nas vode na putovanje kroz brojne praktične i moderne utopije. U sklopu ciklusa, uz šest filmova, u Art-kinu Croatia će biti održano i predavanje 'Utopijski aspekti sovjetskih filmova'. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 02.10.2013.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

 «Utopijsko nasljeđe socijalizma» svečano će se otvoriti u srijedu, 2. listopada, u 19 sati, francuskom dokumentarcem Nicolasa Reya «Sovjeti plus Elektrifikacija». Rey kroz ovaj neobičan putopis progovara o potrazi za svojim imaginarnim korijenima diljem Rusije. Uvod u program će ponuditi filmski kritičar Dragan Rubeša.

«Put do raja» Yuriija Belianskiiog ekscentrična je tragikomedija o čovjeku koju neprestano uspijeva prouzročiti sitne probleme koji vode većim... Posljednji film ciklusa je «Empire me» Paula Poeta o mikronacijama koje funkcioniraju po principu 'uradi sam' nastojeći se pri tom odvojiti od globalizirajućeg svijeta.

U petak, 4. listopada, s početkom u 18 sati, održat će se predavanje Olge Papash «Utopijski aspekti sovjetskih filmova». Predavanje je usredotočeno na pojam utopije, kao jednog od ključnih elemenata u sovjetskoj kinematografiji uopće, odnosno pojam koji se značajno mijenjao kroz tijek povijesti filma u periodu od 1926. – 1991. godine.

«Aerograd» Oleksandra Dovženka, zahvaljujući čijem Institutu u Kijevu se prikazuju tri rijetko viđena filmska naslova na našim prostorima, seli nas u distopijski svijet sovjetskog dalekog istoga u kojem su ljudi podijeljeni u dva tabora od kojeg jedan čine Sovjeti, a drugi žestoki protivnici Sovjeta. Film Viktora Turina, «Borba divova» koji je zabranjen po samom izlasku, donosi priču radnika kojima prijeti dolazak novih modernih strojeva, no ubrzo shvaćaju da nisu problem strojevi sami po sebi već ljudi.  «Strogi mladić» Abraama Rooma progovara o idealnom besklasnom društvu čiji 'poredak' ruše ljubav i ljubomora... Nakon prvog prikazivanja - film je bunkeriran narednih 30 godina.  Ova su tri filmska naslova nastala dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, a svakako su među najzanimljivijim radovima sovjetske kinematografije utopijskog karaktera.  Filmovi su dio fonda Nacionalnog centara Oleksandr Dovženko.

Od Turnove «Borbe divova» (1926.) do Poetovog «Empire me» (2011.) pogledajte različite utopijske svjetove zahvaljujući ovim 'problematičnim' redateljima.

«Utopijsko nasljeđe socijalizma» dio je festivalskog programa «Moje, tvoje, naše» riječke udruge Drugo more. «Moje, tvoje, naše» se u protekle dvije godine bavi utopijama i nakon niza utopijskih programa koji iz današnje perspektive gledaju u budućnost ovogodišnje riječko izdanje festivala okrenuto je u prošlost utopijskih vizije socijalizma.