Preskočite na glavni sadržaj

Ex-Ordinary – o tranziciji nekadašnje zajedničke države

U Beogradu se, od 3. do 13. listopada, u umjetničkom prostor U10, održava izložba 'Ex-Ordinary', u okviru projekta 'No Borders – No Nations', na kojoj se, među ostalima, predstavlja i umjetnica Tea Hatadi. Kustosi izložbe su Branka Vujanović, Miroslav Karić, Liljana Karadžić, Elena Veljanovska, Lulzim Zeqiri, Ivana Meštrov, Miha Colner.
vrijeme: 03.10.2013.
mjesto: Beograd, Srbija; Umetnički prostor U10, Kosovke devojke 3
url: http://exordinary.weebly.com
Umjetnici: Ivan Hrkaš, Nemanja Nikolić, Jovana Vujanović, Gjorgje Jovanovik, Driton Selmani, Tea Hatadi, Maja Smrekar.

Izložba je inicirana od strane The No Borders Orchestra (NBO), interdisciplinarnog projekta koji traga za novim vidom komunikacije u regiji bivše Jugoslavije, čije je rezultate prethodno pokazalo angažiranje dinamičnog profesionalnog simfonijskog orkestra sastavljenog od glazbenika iz bivših jugoslavenskih republika. Regionalni tim umjetnika i kustosa koji je formiran za ovaj projekt imao je priliku da se susretne, poveže i započne zajednički rad u Kreativnom ateljeu Jožef Nađ u Kanjiži u lipnju i srpnju ove godine.

Izložba će, nakon Sarajeva i Beograda, biti prikazana u sljedećim gradovima: Podgorici, Skoplju, Prištini, Zagrebu i Ljubljani. Regionalna dimenzija ovog projekta nije sadržana samo u formalnom okupljanju umjetnika i kustosa iz regije bivše Jugoslavije, već i u tematizaciji/refleksiji onoga što je nekada predstavljalo jedinstveni geografski, društveni i kulturni prostor. Koncept običnog i normalnog života u bivšoj Jugoslaviji, koji se najčešće odnosio na ideju o srednjoj klasi, obično se povezuje s periodom od trideset godina relativne ekonomske stabilnosti (1960-1990). Međutim, imajući u vidu globalne tendencije individualizma i ekonomskog darvinizma u posljednja dva desetljeća, ovaj koncept se (iz različitih razloga), ukazuje zastarjelim. Ono što se nekad smatralo osnovnim ljudskim pravom, danas se promatra kao slobodna volja koja zavisi od fleksibilnosti i dovitljvosti bivših običnih (ex-ordinary) građana.

Kroz individualna viđenja neposrednog okruženja, izložba 'Ex-ordinary' inicira brojna pitanja i teme o tranzicijskim procesima, novim socijalnim, ekonomskim, političkim okolnostima na prostorima nekadašnje zajedničke države. Radovi koji su odabrani za ovu izložbu bave se fenomenologijom prostora i antropologijom osjećanja (strah / ljubav / bijes / sreća) kao i devijacijama sjećanja i anticipacijama budućnosti. Kroz mrežu pojedinačnih priča i mišljenja izložba 'Ex-Ordinary' gradi novo, i u potpunosti subjektivno, tumačenje suvremenih lokalnih društava.

Cilj izložbe je jačanje postojećih i iniciranje novih suradnji, sinergijskih poduhvata i razmjene ideja stvaranjem mogućnosti za nove partnerske projekte i formiranje platforme za umrežavanje umjetnika, kustosa, umjetničkih organizacija s prostora bivše Jugoslavije.