Preskočite na glavni sadržaj

UNESCO – Europska unija: zajedničko djelovanje za promjenu

UNESCO i Europska unija 8. su listopada objavile da će pojačati svoju suradnju i povećati zajedničke aktivnosti na područjima od obostranog interesa, kao što su obrazovanje, kultura, znanost i tehnologija, vode i oceani te sloboda izražavanja.
vrijeme: 08.10.2013.
Do odluke je došlo godinu dana nakon potpisivanja partnerskog sporazuma (Memorandum o razumijevanju) između generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove i visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednice Europske komisije Catherine Ashton te člana Europske komisije za razvoj Andrisa Piebalgsa, za razmjenu informacija i bliskiju suradnju na područjima od zajedničkog interesa.

U sklopu Memoranduma o razumijevanju, dvije organizacije pokrenule su brojne projekte u obrazovanju, kulturi, znanosti i ljudskim pravima u nekoliko svjetskih regija. Oni uključuju aktivnosti kao što su obrazovanje i razvoj vještina za sirijske izbjeglice u Jordanu, izgradnja kapaciteta za hitni smještaj od tsunamija na Haitiju, jačanje dijaloga i odgovornost medija u jugoistočnoj Europi, očuvanje kulturne baštine u Egiptu, Jordanu i Libanonu. Kroz ovaj sporazum također se pruža podrška inicijativama, kao što su Međunarodna radna skupina nastavnika za obrazovanje za sve (International Teachers Task Force for Education for All) koja pomaže zemljama da obrazuju dovoljan broj kompetentnih i motiviranih nastavnika.

Novi projekti za idućih 12 mjeseci uključuju očuvanje jedinstvenog rukopisa Timbuktu na Maliju, naprednu studiju podvodnih resursa u Iraku, jačanje kapaciteta mediteranskih mreža mladih koji se bore za njihova prava te reprezentativnost i tehničku pomoć za zemlje u razvoju kako bi osnažile ulogu kulture kao pokretača održivog razvoja. Nove će inicijative potaknuti doprinose Europske komisije za partnerstvo do oko 30 milijuna eura.

'Naš zajednički rad donosi plodove', rekla je Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, na prvoj godišnjici Memoranduma o razumijevanju. 'Vjerujem da će naša suradnja s Europskom unijom značajno odgovoriti na neke ključne potrebe koje su nužne ako želimo unaprijediti inkluzivni održivi razvoj koji polazi od kvalitetnog obrazovanja za sve i poštovanja kulturne raznolikosti.'

Član Europske komisije za razvoj Andris Piebalgs dodao je: 'Inicijativa je dokazala da zajednički rad znači da je naš rad još učinkovitiji. Europska unija i UNESCO dijele nekoliko prioriteta, no iznad svega dijele želju za jačanjem osnovnih vrijednosti kako bi se ostvario inkluzivni razvoj.'

Memorandum o razumijevanju potpisan 2012. postavio je jasne strateške prioritete te potaknuo veći dijalog oko pitanja kulturnih politika između dviju organizacija. Nadalje, potaknuo je suradnju i razmjenu informacija kako bi se postigli zajednički ciljevi na zajedničkom području interesa.

Sporazum se temelji na dugoročnoj suradnji između UNESCO-a i Europske unije te na zajedničkom uvjerenju o važnosti promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda kao kamena temeljaca stabilnosti i razvoja. On također angažira Europsku uniju i UNESCO da razviju učinkovitiju multilateralnu suradnju.

Više