Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačke posvete: Zvonimir Mrkonjić

U utorak, 29. listopada, u 20 sati, u Koldingu, Teatar poezije u petoj sezoni Zagrebačkih posveta priređuje scenski portret Zvonimira Mrkonjića pod naslovom 'Put u Dalj'.
vrijeme: 29.10.2013. 20 h
mjesto: Zagreb; Kolding, Berislavićeva 8

Glumci i književnici: Antonija Stanišić, Sibila Petlevski, Željka Čorak, Tonko Maroević i autor događanja Goran Matović grade pjesnikov scenski portret u formi dijaloga.

Ovo je događanje posvećeno pjesniku, prevoditelju i tumaču hrvatske poezije u polustoljetnom luku, koliko traje njegova artistička djelatnost. Zvonimir Mrkonjić pisac je oslobođen svake suvišnosti. Njegovi opisi promjenljive slike svijeta dojmljivi su krajnjom redukcijom, ali i izbrušenošću pjesničke forme. Kada je riječ o Domovinskom ratu, on ga u 'Putu u Dalj' kristalizira jezgrovitim slikama. Kao pjesnik Zagreba, on brusi svoje dojmove matoševskim sonetima punim humora i ironije rekapitulirajući neke karakteristične slike i protagoniste proteklog stoljeća.

Time se Zvonimir Mrkonjić uvrstio među najznačajnije umjetnike druge polovine 20. stoljeća koji svojim antisentimentalnim pristupom rade na geteovskoj istovjetnosti poezije i istine.